Malatya’da çiftçinin çilesi bitmiyor. Bölgede çiftçilerin en önemli gelir kaynağı olan ürünlerden kayısı, kavun, arpa ve buğday artık yüzleri güldürmüyor. Fiyatların tarlada 2,5 liraya kadar düşmesi çiftçiyi işe bırakma noktasına kadar getiriyor…
Malatya'nın Arguvan ilçesi, hem sulu hem de susuz kavun üretimi ile dikkat çekerken, üreticiler artan maliyetler ve düşen alım fiyatları nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 7,5 TL’den satılan kavunun fiyatı, bu yıl 2,5 TL'ye kadar geriledi.
MALİYETLER YÜKSELİYOR FİYATLAR DÜŞÜYOR
Arguvan Yukarı Sülmenli Mahalle Muhtarı ve kavun üreticisi Atamer Çamur, "Geçen yıl 400 liraya çalıştırdığımız işçinin yevmiyesi bu yıl bin lira. Maliyetler; çekirdek, damlama hortumu, mazot fiyatları üçe katlandı. Kavunun alım fiyatı ise neredeyse yok denecek kadar düşük," dedi. Kavun tüccarları, tarlada kilosu 2,5 TL’ye alım yaparken, bu fiyat üreticinin maliyetlerinin yalnızca %30'unu karşılayabiliyor.
ÜRETİCİLER ÇARESİZLİK İÇİNDE
Çamur, "Bataktayız. Ürün tarlada kalacak. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama kimse bizimle ilgilenmiyor. Bizleri kendi halimize bırakmışlar, ‘ölün, bitin’ diyorlar," ifadelerini kullandı. Kavunun kilogram fiyatının en az 8 lira olması gerektiğini belirten Çamur, bu fiyatın altında kalmasının kendilerini bitireceğini vurguladı.
“GELECEK YIL KAVUN EKEN ÇİFTÇİ BULAMAYACAĞIZ”
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Arguvan'ın kavun üretimi açısından önemine dikkat çekerek, "Gelecek yıl tarlada kavun eken çiftçi bulamayacağız," dedi. Ağbaba, mazot, işçilik, gübre ve ilaç fiyatlarının artış göstermesine rağmen, kavun fiyatlarının düşmesinin üreticileri çaresiz bıraktığını ifade etti.
MALATYA TARIMI ÇÖKMÜŞ DURUMDA
Ağbaba, sadece kavun değil, aynı zamanda buğday ve arpa gibi diğer tarım ürünlerinin de aynı sıkıntıları yaşadığını dile getirdi. Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday için belirlediği 9,25 TL taban fiyatın, şu anda 6-6,5 TL seviyelerine düştüğünü belirtti. "Malatya tarımı çökmüş durumda. Eğer bu gidişat devam ederse, gelecek yıl Malatya'da ve Türkiye’de ekip biçen çiftçi bulamayacağız," diye ekledi.
Malatya'daki üretici sorunlarına dikkat çekerek, çiftçilerin sesine kulak verilmesi gerektiğinin altını çizen Ağbaba, hükümetten destek beklediklerini ifade etti.