Adana’da bir proje kapsamında üretimine başlanan bu ürün dalından koptuğu gibi satılıyor. 11 yıldır devam eden üretim kapsamında, 10 dönümden 2 ton ürün alınıyor, hasada çalışanlar yetişemiyor. İşte, bölgenin ekonomisine ve vatandaşın gelirine büyük katkı sağlayan üretimin detayları…
Adana'nın Pozantı ilçesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2013 yılında hayata geçirilen "Çilek Tutan Kınalı Eller" projesi ile çilek üretiminde önemli bir gelişme yaşadı. Proje kapsamında, 540 haneli Karakışlakçı Mahallesi'nde 5 haneye destek verilerek toplam 5 dönümlük çilek bahçesi kuruldu. 11 yılın sonunda, mahalledeki çilek üretimi 53 hane tarafından toplam 900 dekara çıkarıldı.
EKONOMİK GELİR KAPISI: ÇİLEK
Mahalle Muhtarı İdris Özenç, çilek üretiminin mahalleleri için önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini belirtti. Özenç, "11 yıl önce burası kurak ve bozkır bir alandı. Çilek fidelerimiz gelince yemyeşil bir alana dönüştü," dedi. Haziran ayında başlayan çilek hasadı, Kasım ayına kadar devam ediyor.
DİĞER İLÇELERE DE ÖRNEK OLAN PROJE
Çilek üreticisi Harun Yetkin, 5 dönümde çilek yetiştirdiğini ve üretimin her yıl arttığını dile getirdi. Yetkin, "Bu proje örnek oldu. Çilek üretimi Pozantı'mızın diğer mahallelerine ve diğer ilçelere de yayıldı. Niğde'nin ilçelerine de örnek oldu. Kayda değer gelir elde ediyoruz," ifadelerini kullandı.
AROMASI YÜKSEK PAZARI SORUNSUZ
Diğer bir üretici Yusuf Ballı, 10 dekarda çilek yetiştirdiğini belirtti. "Üretimden çok memnunum. Pazarında hiçbir sıkıntı yok. Çileğimizin aroması yüksek. Rakımı binin üzerinde bulunan yaylalarda yetişiyor. Çukurova'da çilek bittikten sonra burada başlar," dedi. Haftada 2 ton çilek elde ettiklerini vurgulayan Ballı, işçi bulmanın zorluğuna dikkat çekti. "İşçi de olursa çok güzel bir iş alanı. Emeklilerin, gençlerin ve özellikle kadınların yapabileceği harika bir iş. Elde edilen gelir 'sıcak para', veresiyesi hiç bulunmuyor."