Binaların arasından yükselen tarih! Orada yaşayanlar bile bilmiyor: İlk yerleşim yeri olduğu ortaya çıktı

Binaların arasından yükselen tarih! Orada yaşayanlar bile bilmiyor: İlk yerleşim yeri olduğu ortaya çıktı

Yüzlerce yıllık tarihe sahip olan o bölge modern binaların arasında kaybolup gitmek üzere. Söz konusu bölgede yaşayanların bile bilmediği ve ilk yerleşim yeri olduğu iddia edilen bölgenin gün yüzüne çıkarılması bekleniyor. İşte detaylar…

Tarihin önemli dönemlerinde önemli toplumlara ev sahipliği yapmış aydın, bu defa yaz turizmiyle değil tarihi dokusuyla gündeme geldi. Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan ve kentin ilk yerleşim yerlerinden olduğu tahmin edilen Deştepe Höyüğü, etrafında yükselen binaların arasından gün yüzüne çıkmayı bekliyor.

yeni-proje-3-001.jpg

BİNALARIN ARASINDA KAYBOLMASI İSTENMİYOR

Aydın, binlerce yıllık geçmişi, doğal güzellikleri ve zengin yaban hayatıyla Ege'nin önde gelen şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor. Kent, 23 antik kenti ve birçok tarihi ören yeri ile zengin bir tarih mirası sunarken, merkez ilçe Efeler'e bağlı Mimar Sinan Mahallesi'nde bulunan Deştepe Höyüğü özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekiyor.

yeni-proje-2-001.jpg

Deştepe Höyüğü, Milattan Önce 5 ila 7 bin yılları arasında Aydın'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak günümüzde, etrafında yükselen modern yapılar arasında korumasız bir şekilde kalmış durumda. Tarihseverler, bölgenin sahip çıkılarak yüzey araştırmalarının yapılmasını ve korunmasını talep ediyor.

yeni-proje-1-001.jpg

Tralleis Antik Kenti'nden bile daha eski olduğu düşünülen Deştepe Höyüğü, panoramik bir manzara sunmasıyla da biliniyor. Ancak korunaksız ve bakımsız halinin tarihî zenginliği tehdit ettiğine dikkat çekiliyor. Yetkililere seslenen tarihseverler, bölgenin koruma altına alınmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını önemle vurguluyor.

yeni-proje-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN