Sınıra sıfır noktasında en acı hasat! Babadan devraldı, 40 derecede savaşıyor! Fiyatı 15 TL’ye düştü

Sınıra sıfır noktasında en acı hasat! Babadan devraldı, 40 derecede savaşıyor! Fiyatı 15 TL’ye düştü

Türkiye'nin üretim merkezi olarak biliniyor sınırda gerçekleştirilen üretimin sonu acı acı çıkıyor. Herkes buradan çıkan ürünlerin peşinden koşuyor hasadı yüz güldürüyor. Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kayseri bu ürün olmadan yaşayamıyor.

Türkiye'de biber üretimi denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri olan Kilis'te sınıra sıfır noktasında acı biber hasadına hızla devam ediyor. Türkiye'nin biber üretimi açısından 2 üretim merkezi olarak bilinen Kilis topladığı acı biberleri Türkiye'nin dört bir yanına dağıtıyor. Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Kayseri ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri Kilis biberi olmadan yaşayamıyor.

HEM REKOLTESİ HEM FİYATI DÜŞTÜ

Baharatlık biber üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Kilis biber üretim merkezi olarak bilinmektedir. Kilis'te biber hasadının ve kurutmalık işlemlerinin başladığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, her geçen gün üretim alanı artan kırmızı biberin şu anda 24.000 dekar alanda üretildiğini vurguladı. Bu yıl rekolte ve fiyatların çok düşük olduğunu dile getiren Özdemir, kırmızı biberin kendisi acıyken fiyatının düşük olmasının daha da acı bir durumu olduğunu aktardı.

Kilis'te kırmızı biberde hasat ve kurutma mesaisi başladı

Özdemir, “Musabeyli ilçesine bağlı Hasaceli köyünde 14 tane toz ve salça fabrikası bulunmaktadır. Bu köy ekmeğini tamamen acıdan çıkartıyor. Bu köy, baharatlık ve salçalık üretiminde tersine göç başlatan köydür. Geçen sene 25 TL’den satışa çıkan kırmızı biber bu sene 16 TL’den alıcı buluyor’’ dedi.

KAVURUCU SICAKTA BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Suriye'ye sınır Kent olarak bilinen Kilis'te hava sıcaklıkları 40 dereceye ulaşırken Kırmızı acı biber hasadı da üreticiyi kasıp kavuruyor. Çiftçi Hüseyin Taş, baba mesleği olarak sürdürdüğü bu işi gece gündüz demeden devam ettirdiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl kurutmalık olarak hasadı yapılan acı biberlerden %100 verim aldıklarını ancak bu seneye kötü başladıklarını söyleyen Taş, hem kalitenin hem de fiyatın çok düşük olduğunu vurguladı.

Kilis'te kırmızı biberde hasat ve kurutma mesaisi başladı - Haber 1

Bu yıl kuru biberin 80 TL'den alıcı bulamadığını aktaran Hüseyin Taş, yaş biberin kilogram fiyatının 15 ile 18 TL arasında değiştiğini de dile getirdi. Taş, Aradaki makas payından dolayı çiftçilerimiz şu anda çok mağdur. Geçen sene çalışan bir işçi 250 TL alırken, bu sene 500 ile 600 TL’ye çalışıyor. Ben baba mesleğini devam ettirirken köyümüzdeki yeni gençlere örnek oluyorum ama tarla son zamanlarda kazanmıyor. Kalite ve verim çok düşük, işçilik çok pahalı yetkili kişilerden buna el atılmasını istiyorum’’ sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN