Kürem-Der Genel Başkanı Faruk Çebi, Doğu Karadeniz'de yaşanan sel felaketlerine dikkat çekerek, ekosistemi bozan uygulamaların bu durumu tetiklediğini söyledi. "Tek çare Kırsal Dönüşüm Projesi" diyen Çebi, bürokrasinin önerilerini dikkate almadığını vurguladı.
MERVE ŞİŞMAN
Kürem-Der Genel Başkanı ve İstanbul eski Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi, son dönemde Doğu Karadeniz'de yaşanan sel felaketleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. KARAR'a konuşan Çebi, ekosisteme zarar veren uygulamalar ve yanlış şehirleşme politikaları nedeniyle sel ve su baskınlarının depremden sonra Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri haline geldiğini vurguladı. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde bu sorunun giderek daha tehlikeli bir hal aldığını belirten Çebi, çözüm için "Kırsal Dönüşüm Projesi"ne dikkat çekti.
"BÜROKRASİ TEDBİRLERE KAYITSIZ KALDI"
KARAR'a konuşan Faruk Çebi, yıllardır bu konuda uyarılarda bulunduğunu ve yetkili makamlara raporlar sunduğunu ifade etti. Ancak Çebi, önerilerinin bürokrasi tarafından dikkate alınmadığını ve yazdıklarının arşivlerde çürümeye terk edildiğini söyledi. Özellikle sel felaketlerine karşı önleyici tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Çebi, yetkililerin bu konuda yetersiz kaldığını belirtti.
Yapılan uyarılara tamamen kulak tıkıyorlar,
— FARUK ÇEBİ (@Faruk_Cebi) September 21, 2024
Sel ve su baskını olunca da yağmuru suçluyorlar.
Çok yazık! pic.twitter.com/AnOXW3nc2Z
Çebi, "Sadece sel olduktan sonra çizme giyip çamur temizlemek çözüm değildir. Sorunun kaynağına inmek ve sürdürülebilir projeler geliştirmek zorundayız" diyerek, hükümetin ve ilgili kurumların Kırsal Dönüşüm Projesi'ni ciddiye alması gerektiğinin altını çizdi.