Aşırı sıcaklardan bunalanlara kötü haber! Fragman sona erdi asıl film şimdi başlıyor: 23 Haziran’da hazır olun

Aşırı sıcaklardan bunalanlara kötü haber! Fragman sona erdi asıl film şimdi başlıyor: 23 Haziran’da hazır olun

Ülke genelinde etkili olan aşırı sıcaklar vatandaşlara zorlu günler yaşatıyor. Bu sıcakların üzerine kötü bir haber daha geldi. Fragman sona erdi asıl film şimdi başlıyor. 23 Haziran tarihinde hazırlıklı olun. İşte konuya ilişkin detaylar…

ZEYNEP ORHAN

Haziran ayının gelmesiyle beraber sıcak havalar etkisini göstermeye başladı. Öyle ki ülkenin bazı yerlerinde termometreler 50 dereceyi gösterdi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar kendilerini serin sulara attı. Lakin önümüzdeki hafta daha sıcak havalar etkisini göstermeye başlayacak. Öyle ki uzman isim 23 Haziran diyerek vatandaşları uyardı.

gqwnyn1x0aa3c-9.jpg

TOPLAMDA 3 GÜN SÜRECEK

Meteoroloji uzmanı Mehmet Eren, resmi sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımla sıcak havalara ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Eren, 23 Haziran ve 27 Haziran arasında Basra Alçak Basıncı kaynaklı sıcak hava dalgası beklendiğini açıkladı. Söz konusu bu hava dalgasının öncesi ve sonrası olmak üzere 5 gün süreceğini belirtti. Eren, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Önümüzdeki hafta, 23 Haziran ile 27 Haziran arasında, toplamda 3 gün sürecek, ancak etkileri öncesi ve sonrası dahil olmak üzere 5 gün sürecek bir Basra Alçak Basıncı kaynaklı sıcak hava dalgası bekleniyor.”

gqwnzrmwkaaaeza.jpg

İÇ ANADOLU’YU KAVURACAK

Uzman isim Basra Alçak Basıncını değerlendirdi ve şunları yazdı:

“Basra Alçak Basıncı genellikle Güneydoğu Anadolu üzerinden ilerleyerek İç Anadolu'ya, Akdeniz'e ve Orta ile Güney Ege'ye doğru yayılır. Bu sıcak hava dalgası kuru karakterlidir ve etkili olduğu bölgelerde genellikle İç Anadolu'yu kavurur. Ancak Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerine etkisi farklıdır. Bu basınç hareketi nedeniyle Batı Karadeniz ve Marmara'da poyraz rüzgarı daha kuvvetli eser. Ege'de ise bu rüzgar etezyen rüzgarını kuvvetlendirir; Kuzey Ege'de poyraz, Güney Ege'de ise karayel yönlüdür.”

gqwonr6wyaaciyj.jpg

TÜRKİYE’NİN GENELİ KIRMIZI OLACAK

Eren, “850 hPa sıcaklık anomali haritasında görüldüğü üzere Batı Akdeniz, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgeleri merkezde sıcaklık anomalileri gösterirken, 2 metre sıcaklık haritasına baktığımızda Türkiye'nin genelinde kızarmış bir görünüm vardır. Ancak Batı Karadeniz ve Marmara bölgeleri normallerde, hatta denizler normallerin altındadır (upwelling hadisesi)” açıklamasını yaptı.

UPWELLİNG NEDİR?

Upwelling’in ne olduğunu açıklayan uzman isim, “Upwelling, "deniz soğuğu" olarak adlandırılan ve derinlerdeki soğuk suyun sert rüzgarlarla yer değiştirerek yüzeye çıkmasıyla oluşan doğa olayıdır. Yüzeyde bulunan ılık su, tabana taşınır ve daha soğuk sular yüzeye çıkar. Bu olay, modellere de yansımış durumda” dedi.

gqwoijkxeaadbza.jpg

İSTANBUL’A NEMLİ HAVA AKACAK

Eren, paylaşımının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Peki, Basra geliyor ve İstanbul rahat, bundan bize ne diyebilirsiniz. Evet, 850 hPa'daki sıcaklıklar poyrazla törpüleniyor, ancak Karadeniz deniz suyu ile buharlaşan nemli hava İstanbul'a akıyor. Çiy noktası İstanbul'da 20 derece civarında olacak ve özellikle rüzgarın giremediği binalarla dolu sokaklarda "hava sıcak değil de nem çok" ifadesini sıkça duyacağız. Yani Basra'nın İstanbul'a etkisi, nemin artması olacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN