İzmir’in Torbalı ilçesinde üretilen bu ürün, oradan başka yerde yetişmiyor. 130 yıllık tohumdan üretilen ürün çeşitli kullanım alanlarına sahip olurken, faydalarını duyan İtalyanlar da resmen peşine düştü. İşte, İzmir’in şanına yakışan üretimin detayları…
İklimi ve toprağından dolayı çeşitli tarım ürünlerine ev sahipliği yapan İzmir Torbalı’da 130 yıllık tohumdan üretilen ve başka bir yerde yetişmeyen Aslanlar biberinin hasadı başladı. İsmini, yetiştiği Aslanlar köyünden alan biberler acılığı ve mideyi yakmasıyla biliniyor…
130 YILLIK TOHUMDAN GELEN LEZZET
130 yıl önce Selanik’ten getirilen tohumla yapılan üretim hala ilk günkü heyecanla devam ediyor. Haziran ayının sonlarında başlayan hasat, Eylül ayına kadar bölgede aynı azimle devam ediyor.
Aslanlar biberinin coğrafi işaret tescilini aldıklarını söyleyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Köyümüzün ismini alan bir biber. Ancak geniş bir üretim alanı şuan mevcut değil. Ürünün daha geniş bir alanda üretiminin yapılması ve bu ürünün tüm ovaya bulunduğumuz Aslanlar, Şehitler, Erci Ovası’na yaygınlaştırılması için biz çalışmalar üretiyoruz” dedi.
“URFA İSOTUNU TAHTINDAN EDECEK”
Ürünün genellikle pide, lahmacun ve kebapla kullanıldığı bilgisin veren Olgun, “Urfa isotundan daha acı. Ancak şöyle bir özelliği var, ağızda acı tat bırakıyor fakat vücudun diğer organlarını etkilemiyor. Ve bu yönden dolayı da oldukça tercih ediliyor.
Bu yüzden biz Aslanlar biberinin Urfa isotunu tahtından edeceği konusunda iddialıyız. Neticede acısı daha nitelikli, daha fazla ve vücudu tamamen etkilemiyor.”
İTALYANLAR PİZZALARINDA KULLANMAK İSTİYOR
Hedeflerinin bir fabrika kurarak Aslanlar biberinden elde edilen acı sosu yurt dışına ihraç etmek olduğunu söyleyen Olgun, özellikle İtalyanların bu sosun peşinde olduğunu ve pizzalarında bu sosu kullanmak için can attıklarını belirtti.