Erzurum’da yaşayan 3 çocuk annesi Tuba Yavilioğlu, merak sardığı mantar üreticiliğine yaptığı araştırmalar sonucunda devlet desteği alarak adım attı. Üretime başlayan Yavilioğlu’nun tesisindeki ürünler, 45 günde 18 ton ürün veriyor, tezgahta bir tane bile kalmıyor. İşte, kadın girişimcinin oğluyla birlikte sürdürdüğü üretim serüveninin detayları…
Mantar üretimine merak salan ve internet yaptığı araştırmalar sonucunda devlet desteği alan Tuba Yavilioğlu, kendi üretim tesisini kurdu. Erzurum’da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteği ile kendi tesisini açan Yavilioğlu, istihdam sağladığı ev hanımları ve üniversite mezunu oğlu ile beraber çalışıyor.
45 GÜNDE 18 TONLUK ÜRETİM
Erzurum’da yaşayan 3 çocuk annnesi 47 yaşındaki Tuba Yavilioğlu, mantar üretimine merak saldıktan sonra başka illerde bu işi yapanları ziyaret etmeye başladı. Mantar yetiştirmek için geçen sene proje hazırlayarak Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve TKDK’nın yürüttüğü IPARD Programı’na başvuru yaptı.
Başvurusu kabul edilen girişimci kadın, aldığı 3 milyon 308 bin liralık hibe desteğiyle 6 ay önce Aziziye ilçesine bağlı Kumluyazı Mahallesi’nde 6 odalı, 5’er katlık ranza sistemli mantar tesisini kurdu.
Tesisinde üniversiteden mezun olan oğlu ve 4 kadına istihdam sağlayan Yavilioğlu, 45 günde yaklaşık 18 ton mantar üretimi yaparak toptancılara satıyor.
“İNİŞLER ÇIKIŞLAR OLDU AMA HAYALLERİMİN PEŞİNDEN KOŞTUM”
3 çocuğunu büyüttükten sonra iş hayatına atıldığını belirten Yavilioğlu, "Devletin desteklerini internette araştırdım, çocuklarım ve eşim mantar işi için destekçi oldu. TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğünde koordinatör ve uzmanlar beni her aşamada bilgilendirip yönlendirdi. Bu işe karar verirken babamı kaybettim. İnişler, çıkışlar oldu ama hep hayallerimin peşinden gittim, çok mücadele verdim. Bu tesisi kurmada en büyük desteği TKDK Erzurum personelinden aldım." dedi.
YENİ HEDEFİ İHRACAT YAPMAK
Tam kapasiteyle çalıştıklarını vurgulayan Yavilioğlu, "Devletin desteği olmasa bu işi başaramazdım, 800 metrekare kapalı alanda 6 odalı, soğutma odası da olan tesis kurduk. Devletten 3 milyon 308 bin lira hibe aldım. Devletimizi mahcup etmemek için mücadele ediyoruz. 4 hanımefendi ve oğlumla çalışıyoruz. Çocuklarımın, eşimin yanımda olması beni daha da güçlendirdi. Burası hem hayalim hem de çocuklarım için gelecek kapısı oldu." ifadelerini kullandı.
Kültür mantarına talebin yoğun olduğunu vurgulayan ve şimdiki hedeflerinin ise ihracat yapmak olduğunu belirten Serdar Yavilioğlu ise şunları söyledi:
"40-45 günde 18 ton mantar alıyoruz. Hedefimiz ihracat yapmak. Annemle çalışmak güzel duygu ve o hep yanımızda. İnşallah işleri büyütüp annemin ihracat hedefini gerçekleştireceğiz."
“EĞLENCELİ İŞ YAPIYORUZ”
Tesiste çalışan Ayten Bilici ise ev ekonomisine katkı sağlamaktan duyduğu mutluluğu anlatarak, "Ürettiğimiz mantarları toplayıp paketlemesini yapıyoruz. Daha önce hiç çalışmıyordum, ev hanımıydım. Eğlenceli iş yapıyoruz. Herkese çalışmayı tavsiye ederim." dedi.