Herkes İstanbul'u beklerken deprem oradan vuracak! Japon uzmandan o illere çok şiddetli deprem uyarısı

Herkes İstanbul'u beklerken deprem oradan vuracak! Japon uzmandan o illere çok şiddetli deprem uyarısı

Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin depreme elverişli bölgelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle de hangi illerde şiddetli deprem olma ihtimalini olduğunu değerlendiren uzman isim o illere dikkati çekti. İşte detaylar…

Türkiye'nin deprem riski yüksek bölgeleri arasında yer alan Marmara Bölgesi'ne odaklanılırken, Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Adana'dan Kıbrıs'a kadar uzanan fay hattının yakın zamanda kırılma ihtimaline dikkat çekti. Deprem bilincinin artırılması için Esenyurt'ta düzenlenen panelde, Türkiye'nin depreme hazırlık durumu değerlendirildi.

yeni-proje-35.jpg

ADANA’DAN KIBRIS’A UZANAN FAY HATTI TEHLİKESİ

Türkiye’nin deprem tehlikesiyle yüzleştiği gerçeğini dile getiren Yoshinori Moriwaki, "Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremler, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın batı kolunda yer alan Adana’dan Kıbrıs’a kadar uzanan fay hattının kırılma olasılığını artırıyor" dedi. Moriwaki, Türkiye’nin tsunami riski düşük olsa da, denizde meydana gelebilecek depremler sonucunda bu ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

yeni-proje-38.jpg

İSTANBUL'DA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENİYOR

Moriwaki, geçmişteki büyük depremlere atıfta bulunarak, İstanbul'un da büyük bir deprem riski altında olduğunu belirtti. 1509 ve 1760 yıllarında İstanbul'da yaşanan depremler arasındaki 250 yıllık süreçte biriken enerjinin, şu anki deprem riskini artırdığını ifade etti. "Türkiye’deki depremler, yaklaşık her 100-150 yılda bir büyük birikmiş enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor" şeklinde konuştu.

TOPLUM VE YEREL YÖNETİM İŞBİRLİĞİ ŞART

Panelde konuşan MAG AMADER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadayı, afetlerle mücadelede yerel yönetimlerin kritik bir rol oynadığını belirtti. "Toplum ve yerel yönetimlerin birlikte çalışması hayati önem taşıyor. Böyle paneller, sorunları çözüme kavuşturmak için önemli bir zemin oluşturuyor" dedi.

yeni-proje-36.jpg

DEPREM TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ MESELESİ

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ise deprem gerçeğinin ülkenin en önemli ulusal meselesi olduğunu vurguladı. "Deprem, siyasi veya ideolojik bir mesele değil; bu, tüm Türkiye’nin sahiplenmesi gereken bir gerçeklik," diyerek İstanbul'un deprem riskini hatırlattı. Özer, "Japonya'daki yüksek binalar ve etkili yapılaşma örneklerinden ders almalıyız" dedi.

KİŞİSEL DENEYİM: DEPREM KAYBI

Ahmet Özer, 1976 Muradiye-Çaldıran depreminde dört kardeşini kaybettiğini anlatarak, depremlerin insan hayatında yarattığı travmaları paylaştı. "O gün yaşadıklarım, benim için bir dönüm noktası oldu. Eğer iyi bir planlama ve yapılaşma olsaydı, bu kayıplar yaşanmayabilirdi" dedi.

yeni-proje-37.jpg

AFETLERİ FELAKETE DÖNÜŞTÜRMEMELİYİZ

Özer, ruhsatsız binaların hala varlığını sürdürdüğüne dikkat çekerek, "İnsana odaklanmayan hiçbir proje başarılı olamaz. Afetleri felakete çevirmemek için acilen harekete geçmeliyiz," diyerek çağrıda bulundu. "Biz var oldukça, afetler de olacaktır. Ancak biz afetleri felakete dönüştürmemek için gerekli önlemleri almalıyız" diyerek paneli sonlandırdı.

İşte deprem riski en yüksek illerimiz:

  1. İZMİR
  2. BALIKESİR
  3. MANİSA
  4. MUĞLA
  5. AYDIN
  6. DENİZLİ
  7. ISPARTA
  8. UŞAK
  9. BURSA
  10. BİLECİK
  11. YALOVA
  12. SAKARYA
  13. DÜZCE
  14. KOCAELİ
  15. KIRŞEHİR
  16. BOLU
  17. KARABÜK
  18. HATAY
  19. BARTIN
  20. ÇANKIRI
  21. TOKAT
  22. AMASYA
  23. ÇANAKKALE
  24. ERZİNCAN
  25. TUNCELİ
  26. BİNGÖL
  27. MUŞ
  28. HAKKARİ
  29. OSMANİYE
  30. KIRIKKALE
  31. SİİRT

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN