BM’den Güney Sudan'da seçimlerin ertelenmesine ilişkin açıklama: Hayal kırıklığına uğradık

BM’den Güney Sudan'da seçimlerin ertelenmesine ilişkin açıklama: Hayal kırıklığına uğradık

Güney Sudan’da bu yıl yapılması planlanan seçimlerin bir kez daha iki yıl ertelenmesine ilişkin konuşan BM yetkilileri, ülkedeki geçiş döneminin 2026'ya kadar uzatılmasından nedeniyle "hayal kırıklığına uğradıklarını" kaydetti.

Güney Sudan’da hükümetin bu yıl yapılması planlanan seçimleri Aralık 2026'ya erteleyerek geçiş dönemini iki yıl daha uzatmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güney Sudan Misyonu (UNMISS) Başkanı ve BM Güney Sudan Özel Temsilcisi Nicholas Haysom, ülkedeki geçiş dönemin uzatılmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, BM'nin geçiş döneminin 2026'ya kadar uzatılmasını onaylasa da "gerçek bir hayal kırıklığına uğradığı" belirtildi.

BM Genel Sekreterinin, tarafların seçimleri yürütmek için birlikte acil adımlar atmaya söz vermeleri yönündeki çağrısını yineleyen Haysom, "Güvenilir seçimlerin barışçıl bir şekilde yürütülmesi ve sonuçların uygulanması, Güney Sudanlı paydaşların, bölgesel ve uluslararası ortakların ortak stratejik hedefidir" ifadesini kullandı.

‘DESTEKLEMEYE HAZIRIZ’

Haysom, bu ertelemenin UNMISS ve ortaklarının desteğinin eksikliğinden kaynaklanmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Güney Sudan Geçiş Hükümeti ve siyasi aktörlerin son iki yıldaki başarısızlıkların sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini vurguluyorum. Sıradan vatandaşların bu başarısızlıklara ve hayal kırıklıklarına verdiği tepki son birkaç haftada belirginleşti. Bu nedenle liderlik, güvenin yeniden sağlanması gerektiğini kabul etmelidir."

Haysom, ayrıca BM'nin Güney Sudan'daki geçiş sürecini Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ve Afrika Birliği ile birlikte yürüttükleri çabalarla desteklemeye hazır olduğunu bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN