Türkiye'nin 2727 farklı bitki çeşidi ile en zengin bitki örtüsüne sahip şehrinde şifalı üretim hız kesmeden devam ediyor. 25 yıllık gazetecilik mesleğini bir çırpıda bırakarak hayatını Kokolet Vadisine adadı şimdi ormanın derinliklerinde üretim yapıyor.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından arıcılığın geliştirilmesi ve organik bal üretilmesi amacıyla kurulan 20 bal ormanı Türkiye'ye hizmet sağlıyor. Bölge halkının büyük bir gelir kapısı olarak görülen arıcılık 2727 çeşit bitki çeşidinden alınan özlerle muhteşem lezzetler ortaya çıkarıyor. Murgul ilçesine bağlı Kokolet Vadisi'nde Kafkas arı ırkı ile yapılan bal üretimi için sağım yapmak üzere kovanlar açıldı.
KÖYLÜNÜN EK GELİR KAPISI OLUYOR
Bal ormanlarının özellikle köylülere ek gelir kapısı oluşturduğunu belirten Artvin Arıcılar Birlik Başkanı İbrahim Durmuş, arıcılığın Orman köylülerinin yaşam standartlarını yükselttiğini söyledi. Kokolet Vadisi denildiğinde akla ilk olarak bal gelmesi gerektiğini söyleyen Durmuş, Murgul Kokolet Vadisi ender bulunan bir vadimizdir. Tek girişi vardır. Burada tarım ve ilaçlama yok. Sadece doğaya bırakılmış bir yerdir. Kaliteli ballarımız bu bölgede üretiliyor. İstanbul’dan, İzmir’den insanlar gelip buradan ballarını alırlar. Artvin’in endemik bitki çeşitliliği Kokolet Vadisi'nde mevcuttur. Kestane, yaban mersini, karayemiş, ıhlamur, karışık ballarımız orman gülü gibi endemik türlerin vadide bulunması, buranın ön plana çıkmasını sağlıyor. Arıcılarımıza bu vahşi doğada yaşayıp arıları besledikleri için teşekkür ediyoruz" ifadelerini dile getirdi.
HER YIL AĞUSTOS AYINDA BAŞLIYOR
Vadide arıcılık yapan İlker Turhan, Valide kestane balı üretiminin her yıl ağustos ayının ilk haftasında başladığını söyledi. Sezonun güzel geçtiğini belirten Turhan, emeklerinin karşılığını alacaklarını ifade etti. Kokolet Vadisi’nin diğer vadilere oranla fazla çeşitlilik sağladığını söyleyen Turhan, “Kafkas arısının menzili 8 kilometre; yani arı, 5 kilometrede etken oluyor. Buradaki özellik, tek vadi, köy, vadinin merkezi ve yaylaya yakın olduğu için arı her taraftan nektarını alabiliyor. Bu yüzden Kokolet balının aroması biraz daha farklı oluyor.” dedi.
Vadide ağırlık olarak kestane balı üretimi yapıldığını aktaran Turhan, kovanların Yayla altına doğru yerleştirildiğini ve beyaz orman gülü, Delibal denilen bal üretiminin yapıldığını aktardı. Köyde çiçek balı üretimi daha yukarılarda ise yaban mersini balı üretimi yapıldığını aktaran Turhan 25 yıllık gazetecilik ve televizyon hayatını sonlandırarak bu işe başladığını aktardı. Bu mesleğin bir hastalık olduğunu dile getiren Turhan, “Bu işin hastalık olduğunu ve insanı bağladığını duyduğumda çok güldüm. 15 yıldır bu işi yapıyorum. Bütün her şeyi bıraktım, hayatım arılar oldu. Bunlar bizim annemiz, babamız, evlatlarımız. Bütün zamanımızı onlarla geçiriyoruz. Bu işin Artvin için bir kurtuluş olduğunu düşünüyorum. Devlet büyüklerimizden, Orman vadilerinin ve bal ormanlarının desteklenmesini istiyorum. Orman Genel Müdürlüğü'ne, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'ne ve İşletme Müdürlüklerimize arıcılar adına, kendi vadim adına teşekkür ediyorum. Gerçekten bize alan, ekipman ve yol anlamında çok destek oluyorlar. Her zaman yanımızdalar" açıklamalarında bulundu.