Kredi kartıyla internet alışverişlerinde yeni dönem: Kart numarası artık kalkıyor

Kredi kartıyla internet alışverişlerinde yeni dönem: Kart numarası artık kalkıyor

Ödeme sistemlerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden Mastercard, internet alışverişlerinde kredi kartı numarası girme zorunluluğunu kaldırmaya hazırlanıyor. Tüketiciler artık 16 haneli kart numarası girmek zorunda kalmayacak.

Avrupa'da 2030 itibarıyla internet alışverişlerinde kart numarası kullanımı tarihe karışacak. Mastercard tarafından duyurulan yeni uygulama kapsamında, tüketiciler artık 16 haneli kart numaraları yerine dijital tokenlar kullanarak ödeme yapacak. Bu yenilik, cihaz ve platformdan bağımsız olarak tüm kullanıcılar için geçerli olacak.

KART NUMARALARININ YERİNİ DİJİTAL TOKENLAR ALACAK

CNBC’nin haberine göre, dijital tokenlar, internet alışverişlerinde kart numaralarının yerini alacak. Bu tokenlar, her işlem için rastgele oluşturulacak ve böylece internet sahteciliklerinin önüne geçilecek. Mastercard, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için bankalar, fintek şirketleri, e-ticaret firmaları ve diğer sektör ortaklarıyla şimdiden iletişim halinde olduklarını belirtti.

TÜM İNTERNET ALIŞVERİŞLERİ TEK TIKLA YAPILABİLECEK

Yeni sistem devreye girdiğinde, tüketiciler internet alışverişlerini tek tıkla yapabilecekler. Mastercard, bu uygulamanın anlık ve rastgele oluşturulan tokenlar sayesinde internet sahteciliklerini azaltacağını savunuyor. Şifreler yerine de Mastercard geçiş anahtarı (passkey) adı verilen bir uygulama kullanılacak. Kullanıcılara parmak iziyle biyometrik onay sağlama imkanı da tanınacak. Tokenlar otomatik olarak yenileneceği için, kullanıcıların kart değişikliklerinde yeniden kaydetme sorunu yaşamalarının önüne geçilecek.

SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Junniper Research'ün araştırmasına göre, 2028 itibarıyla internet ödemeleri alanında sahtecilik yıllık 98 milyar dolara ulaşacak. Önümüzdeki beş yıllık süreçte toplamda 360 milyar dolarlık bir dolandırıcılık hacmi bekleniyor. Mastercard'ın tokenlaştırma projesiyle bu miktarın yüzde 50 oranında azaltılacağı öngörülüyor.

ÖDEME SİSTEMLERİNİN GELECEĞİ

Kredi kartları, 1950'lerden itibaren kullanımda olup, Türkiye’ye gelişi daha geç olsa da Avrupa ve Amerika'da hızla yaygınlaştı. İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte kredi kartlarının kullanımı da giderek arttı. 1970'lerin sonuna kadar kredi kartı ödemelerinde kart numaraları manuel olarak kontrol edilip banka aranıyordu. Daha sonra manyetik şerit teknolojisi ile bu süreç kolaylaştırıldı. Günümüzde ise yaygın olarak kullanılan kartların içinde mikroçipler bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN