Hasadı başladı tarlada bedavaya satılıyor! 1000 TL yevmiye işçi gelmiyor! Üretim durursa vatandaşın vay haline…

Hasadı başladı tarlada bedavaya satılıyor! 1000 TL yevmiye işçi gelmiyor! Üretim durursa vatandaşın vay haline…

Eylül ayında heyecanlı bir hasat süreci başlarken çiftçiler üretim heyecanından daha çok işçi derdi yanıyor. Hasadı başlasa da 1000 TL'ye bile çalışan işçi bulunmuyor. Ürünler tarlada kalıyor üretim durma noktasına geliyor. Ürünler toplanmazsa vatandaşın vay haline…

Eylül ayı ile birlikte çiftçilerde de hasat heyecanı başladı. Kuru soğan, patates ve domates gibi ürünlerin hasadı başlarken kuraklığın baş göstermesiyle birlikte tarlada çalışacak işçinin bulunmadığı da belirtildi. Üretici zor durumda olduğunu belirtirken toplanmayan ürünlerde tarlada kalıyor. Ürünlerin toplanmaması fiyat artışlarını da beraberinde getirecek.

%50 VERİM KAYBI YAŞANDI

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Doğan, hasat döneminde yaşanan zorlukları anlattı. Domates, kuru soğan ve patates hasadının başlaması ile birlikte üreticinin büyük derdi baş gösterirken Doğan, kuraklık nedeniyle verim kaybının %50 olduğunu aktardı.

İşte domates ve soğan hasadında çalışacak işçilerin günlük yevmiyeleri

TARLADAN BEDAVAYA SATILIYOR

Tarlalarda çalışacak işçi bulamadıklarını ifade eden Doğan, ürünleri düşük fiyattan satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Salçalık domatesin 2 liradan satıldığını belirten Doğan sofralık domatesin ise 5 TL'den satıldığını söyledi. Soğan ve patates aracı ile 5 TL'den sattıklarını ifade eden Doğan, “İşçi bulmakta zorlanıyoruz, günlük ücretler 800 ila bin 300 lira arasında değişiyor. Böyle devam ederse, ileriki senelerde ekim yapamayabiliriz" dedi.

İşte domates ve soğan hasadında çalışacak işçilerin günlük yevmiyeleri

KURAKLIK ÜRETİMİ ZORLAŞTIRDI

Kuraklık yaşanması nedeniyle ciddi verim kaybı yaşandığını dile getiren Mustafa Bostan, Normal şartlarda 5 dekar başına 5 ton ürün alındığını belirtirken bu yıl 2-3 ton civarında ürün toplanabildiğini söyledi. Bostan, kuraklığın olmaması durumunda daha yüksek verim alabileceklerinin altını çizerek zararın daha az görüleceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN