Veri reformu taslağında yer alan ve kira geliri elde eden ev sahiplerinin 33 bin liralık istisnasını kaldıran madde tepkilere neden oldu. Milyonlarca kiracı ve ev sahibinden, ayrıca AK Parti içinden de gelen tepkiler üzerine söz konusu madde taslak metinden çıkarıldı.
2023 yılında kira geliri 33 bin liranın altında kalanlar bu gelir üzerinden herhangi bir vergi ödemiyordu. 33 bin liranın üzerinde gelir elde edenler ise bu tutarın istisna olarak düşünülmesi sonrasında kalan üzerinden vergi ödüyordu. Tasarı yasalaşsaydı kira geliri düşük olan ev sahiplerinin vergi yükü önemli ölçüde artacak ve bu durum dolaylı olarak kira fiyatlarına da yansıyacaktı.
TEPKİLER NEDENİYLE GERİ ADIM
Ekonomim'in haberine göre, tasarıya gelen tepkiler ve AK Parti içinden de yükselen "Ev sahiplerinin büyük çoğunluğu kiradan geçiniyor. Bu düzenleme onları vurur. Çok evi olan zengini etkilenmez" gibi eleştiriler sonucunda istisnanın kaldırılması yönündeki madde taslak metinden çıkarıldı.
GAYRÜMENKUL VERGİSİ DÜZENLEMELERİ YERİNDE
Vergi reformu paketinde yer alan, 5. yıldan sonra satılan evlerden vergi alınması, ikinci ve daha fazla eve kademeli ilave emlak vergisi ve tapu harcı getirilmesi gibi düzenlemeler ise taslakta yerini koruyor. Bu düzenlemelere de tepkiler gelmesine rağmen, şu an için taslakta değişiklik yapılmadı.
Kira geliri istisnasında yaşanan geri adım, vergi reformu çalışmalarının hassas bir sürece girdiğini gösteriyor. Tasarının yasalaşması halinde ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerin engellenmesi için farklı çözümler üzerinde çalışılması ve tüm paydaşların görüşlerinin dikkate alınması gerekiyor.