Dünyanın en büyük 5. Firmasıydı! Türk devi büyük çıkmazda: Vergi rekortmenliğinden konkordato sürecine…

Dünyanın en büyük 5. Firmasıydı! Türk devi büyük çıkmazda: Vergi rekortmenliğinden konkordato sürecine…

Ekonomik olarak büyük çıkmaza giren Türk devinden şaşırtan konkordato hamlesi geldi. Dünyanın en büyük 5. Firması olan şirket, şimdilerde vergi rekortmenliğinden konkordato sürecine geçiş yaptı…

Türkiye'nin en büyük seramik üreticisi Hitit Seramik, son yıllarda yaşadığı mali zorluklar sonucunda konkordato ilan etti. Mahkeme, şirkete 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verdi. 1991 yılında kurulan Hitit Seramik, yıllar içinde büyük bir yükseliş göstererek Avrupa'nın üçüncü, dünyanın ise beşinci seramik üreticisi konumuna geldi.

ŞİRKETİN ZORLU SÜRECİ

Hitit Seramik'in kurucusu İbrahim Hizal'ın 2017 yılında ani vefatının ardından, şirket büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. 2017 yılında göreve gelen yeni yönetim, Türk lirasında yaşanan büyük değer kayıpları ve pandemi sürecinde başlayan ekonomik sorunlara karşı yeterli direnç gösteremedi. İstanbul'daki genel merkezi ve Uşak'taki fabrikası ile 800'den fazla çalışana sahip olan dev şirket, İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından geçici mühlet kararı ile koruma altına alındı.

hitit-seramik-konkordato-1.jpg

KONKORDATO SÜRECİ VE KOMİSER HEYETİ

Konkordato süreci, şirketin mali tablolarını incelemek üzere 3 kişilik konkordato komiser heyeti oluşturulmasını gerektirdi. Heyet, Yeminli Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi Cengiz Özübek, İcra İflas Hukukunda Uzman Prof. Dr. Ali Cem Budak ve Araştırma Görevlisi Buğra Kaan Çakıroğlu'ndan oluşacak. Bu heyet, şirketin iflas edip etmeyeceğine dair rapor hazırlayacak.

EKONOMİK ZORLUKLARIN NEDENLERİ

Hitit Seramik, konkordato sürecine girilmesinin temel nedenleri arasında pandemi sonrası başlayan ekonomik belirsizlikleri gösterdi. Şirket yetkilileri, Avrupa Birliği'nde artan gümrük vergilerinin, TL’nin değer kaybının ve yüksek faiz oranlarının kısa vadeli ödemelerde zorluk yarattığını vurguladı. Şirketten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kamuoyunun bilgisine, Hitit Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak, 1991 yılından bugüne Türkiye, Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika'daki iş paydaşlarımıza hizmet vermekteyiz. 33 yıllık geçmişimizle, vizyoner bakış açımız ve özgün tasarımlarımızla kalite kriterlerinden taviz vermeden üretim yapıyoruz.”

hitit-seramik-konkordato-2.jpg

YENİDEN YAPILANDIRMA HEDEFİ

Açıklamada, pazar koşullarına uyum sağlamak, mevcut ödeme yapısını sürdürülebilir hale getirmek ve yasal süreçleri devreye sokmak adına yönetim kurulunun yeniden yapılandırma sürecini başlattığı ifade edildi. Hitit Seramik, milli bir değer olarak Türk markası kimliğini korumak için bu süreci kararlı adımlarla yürüteceğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN