Fiyatlar çıldırdı! Pazardan kilo kilo aldığımız o ürünlere rekor zam: Artık lüks oldu

Fiyatlar çıldırdı! Pazardan kilo kilo aldığımız o ürünlere rekor zam: Artık lüks oldu

Türkiye'de gıda fiyatlarına yetişmek neredeyse imkansız bir hal aldı. Temel gıda ürünlerine erişim zorlanırken İstanbul'da her geçen gün sebze tüketiminde düşüş gösteriyor. Pazardan poşet poşet alınan o ürünler artık lüks tüketim maddesi olarak görülüyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki artış vatandaşı da çileden çıkarıyor. Son yıllarda hızlı bir şekilde yükselen fiyatlar dikkat çekerken vatandaşların temel gıda maddelerine erişimi de her geçen gün zorlaşıyor. İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) araştırması doğrultusunda 2017-2018 yıllarında kişi başı tüketilen sebze miktarı 283 kilogram iken 2022-2023 yıllarında bu miktar 262 kilograma kadar geriledi. Bu düşüş gıda fiyatlarındaki artışın göstergesi olarak görülmektedir. Halk TV programcısı Ekrem Açıkel “Halkın Haberi” programında gıda fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar…

MEYVELER LÜKS GIDA SINIFINDA YER ALIYOR

2010 yılında her gün meyve yiyenlerin oranı %57 olarak görülürken 2022 yılına geldiğimizde bu rakam %36'ya kadar geriledi. Bu durum meyvenin artık birçok kişi için lüks bir tüketim maddesi olarak geldiğinin bir göstergesidir. Gıda fiyatlarında yaşanan artış özellikle temel gıda maddelerini etkilerken 2021 yılında 1 kilogram soğanın fiyatı 1 TL 88 kuruş olarak görülüyordu. 1 kilogram patatesin fiyatı 2 TL ve 1 kilogram domatesin fiyatı 5 TL iken 2024 yılında Bu fiyatlar sırasıyla 17-21-35 TL'ye kadar yükseldi.

sebzeler-meyveler.jpg

MARKET FİYATLARI DA ARTIYOR

Market fiyatlarına baktığımızda baldo pirincin kilogram fiyatı 62,50 TL iken iri pilavlık bulgurun kilogram fiyatı 26,50 TL'ye yükseldi. Dermason kuru fasulyenin 1 kilogramı 59,75 olurken spagetti makarnanın 500 gramı 20,75 TL'den satılıyor. Türkiye'de gıda fiyatlarının hızlı Yükselişi vatandaşların temel gıda ürünlerine erişimini de zorlaştırıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN