Elektrik faturalarında yeni düzenleme: 24 ay boyunca düzenli ödeyenlerden güvence bedeli alınmayacak

Elektrik faturalarında yeni düzenleme: 24 ay boyunca düzenli ödeyenlerden güvence bedeli alınmayacak

EPDK, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri içeren taslağı resmi internet sitesinden kamuoyu görüşüne açtı. EPDK'nin elektrik tüketicilerine yönelik taslağına göre, 24 ay düzenli fatura ödeyen mesken aboneleri yeni abonelikte güvence bedeli ödemeyecek. Kaçak elektrik kullananlara ise daha yüksek ceza uygulanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılacak değişikliklere ilişkin bir taslağı kamuoyunun görüşüne sundu. Kurumun resmi internet sitesinde yer alan taslak, enerji sektöründe önemli düzenlemeler ve yenilikler getiriyor. EPDK, 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektörden gelecek görüşleri toplayacak ve gerekli görülmesi halinde yapılacak değişikliklerle nihai kararını verecek.

DÜZENLİ ÖDEME YAPANLARDAN GÜVENCE BEDELİ ALINMAYACAK

Taslakta öne çıkan maddelerden biri, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerine yönelik. Yeni düzenlemeye göre, düzenli ödeme yapan mesken abonelerinden yeni sözleşmelerinde güvence bedeli alınmaması planlanıyor. Mevcut durumda, mesken abonelerinden 680-1135 lira arasında güvence bedeli talep ediliyor. Ayrıca, borcu nedeniyle sözleşmesi iptal edilen aboneler, yeni abonelik yaptırmak istediklerinde yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödemek zorunda kalıyor.

EPDK, yabancı uyruklu tüketicilerin genellikle aboneliklerini sonlandırmadan kullanım yerini terk etmelerinin yasal takibe konu kalıntı borç tutarını artırdığını tespit etti. Bu durumu önlemek amacıyla, yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin yüzde 50 daha fazla alınması planlanıyor. Ancak, fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri, bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak.

DİJİTALLEŞME VE KAĞIT İSRAFININ ÖNLENMESİ

Taslak kapsamında sunulan bir diğer önemli değişiklik, sektörün dijitalleşen dünyaya uyumu için kağıt ve zaman israfının önüne geçilmesi hedefleniyor. Buna göre, yüz yüze yapılan ve çok sayıda sayfa içeren perakende satış sözleşmeleri aboneye imza için şart koşulmayacak. Bunun yerine, temel bilgileri içeren özet niteliğinde bir sayfa abonenin imzasına sunulacak ve sözleşmenin tamamı dijital ortamda aboneye iletilecek.

KALINTI GÜVENCE BEDELLERİNİN İADESİ

Sonlandırılan perakende satış sözleşmeleri kapsamında unutularak talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedeli, bütün imkanlar kullanılarak hak sahibine ulaştırılacak. Ancak hak sahibine ulaşılamayan hallerde oluşan toplam tutar, tarifeden düşmek suretiyle tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak. İlgili abonelerin güvence bedeli hakkı ise baki olacak ve talebi halinde ilgili şirketlerin söz konusu bedeli ödeme yükümlülüğü devam edecek.

KAÇAK ELEKTRİKTE YENİ DÖNEM

Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirleri de içeriyor. Kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında şirketlerin uygulamalarında görülen eksiklikler ortadan kaldırılarak ilgili işlemlerde dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak.

Kaçak elektrik kullanımı ceza katsayısı artırılacak ve kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha fazla ceza ödeyecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde herhangi bir asayiş sorununa meydan vermeden kaçak miktarın tespiti ve önlenmesi için her türlü teknolojik imkan ve veri kullanımı artırılacak. Ayrıca, kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında borç sahibine bildirim yapmadan dağıtım şirketi tarafından yasal takip işlemi başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN