Batıda saatler geriye alındı: Avrupa ile aradaki saat farkı 2’ye çıktı

Batıda saatler geriye alındı: Avrupa ile aradaki saat farkı 2’ye çıktı

Avrupa, dün gece kış saati uygulamasına geçerek saatleri bir saat geri aldı. Böylece Türkiye ile saat farkı 2'ye çıktı.

Türkiye’de 2016 yılından bu yana kış saati uygulaması kaldırıldığı için kış aylarında sabah saatlerinde hava geç aydınlanıyor. Bu durum, özellikle öğrenciler ve çalışanlar için karanlık ve soğuk sabahlar anlamına geliyor ve günlük yaşama zorluk katıyor. Sabah erken saatlerde okula veya işe gitmek zorunda kalanlar, henüz gün doğmadığı için karanlık bir ortamda yola çıkmak durumunda kalıyorlar.

AVRUPA İLE ARAMIZDAKİ SAAT FARKI 2'YE ÇIKTI

Avrupa ülkeleri, geçtiğimiz hafta kış saati uygulamasına geçerek saatleri bir saat geri aldı. Böylelikle Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkı 2 saate çıkmış oldu. Avrupa’nın kış saati uygulaması, sabah saatlerinde daha fazla gün ışığından yararlanılmasını sağlamak amacı taşıyor. Ancak Türkiye’de benzer bir adım atılmadığı için karanlık sabahlar devam ediyor.

'KIŞ SAATİ UYGULAMASI DEĞİŞMEYECEK'

AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bayraktar, kış saati uygulamasıyla ilgili olarak, "Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili kendi uygulamalarını yapabilirler" açıklamasında bulundu. Ancak bu yönde herhangi bir düzenleme yapılmadığı görülüyor.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NASIL BAŞLADI?

Yaz ve kış saati uygulaması, ilk kez 1916 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya tarafından başlatıldı. Uygulamanın amacı, gün ışığından daha fazla yararlanarak enerji tasarrufu sağlamaktı. Almanya'da bu uygulama, 1970’lerdeki petrol krizleri sırasında enerji tasarrufu amacıyla yeniden getirildi ve 1996’dan bu yana Avrupa Birliği üyesi ülkelerde standart bir uygulama haline geldi.

TÜRKİYE NEDEN KIŞ SAATİNDEN VAZGEÇTİ?

Türkiye’de ise kış saati uygulaması, 2016 yılında kaldırıldı. Kararın arkasında, yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesiyle enerji tasarrufu sağlanacağı düşüncesi yatıyordu. Ancak kış aylarında sabah saatlerinde yaşanan karanlık ve zorluklar, uygulamanın olumsuz yanlarını ortaya çıkarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN