Efsane futbolcu Johan Cruyff hayatını kaybetti

Efsane futbolcu Johan Cruyff hayatını kaybetti

Dünya futbolunun en büyük isimlerinden biri olan Hollandalı eski futbolcu Johan Cruyff hayatını kaybetti.

Hollanda'nın dünya futboluna kazandırdığı en önemli isimlerinden birisi olan ve halen Ajax takımının danışmanlığını yapan Johan Cruyff hayatını kaybetti. Akciğer kanseri teşhisi konulan ünlü yıldız bir süredir tedavi oluyordu.

Cruyff geçtiğimiz haftalarda, tedavisinin ilk aşamasını başarıyla tamamladığını duyurmuş; hastalığı yeneceği konusunda umut dolu açıklamalar yapmıştı. Ancak ünlü futbol adamı, kansere karşı verdiği savaşı kaybetti.

16-03/24/dentro_cruyff_getty_230513.jpg

24 YIL ÖNCE SİGARAYI BIRAKMIŞTI

Johan Cruyff Vakfı  69 yaşındaki ünlü futbol adamının İspanya'da çeşitli sağlık kontrollerinden geçtiğini doğruladı. Cruyff, 1991 yılında yaşadığı kalp sorunu nedeniyle by pass ameliyatı geçirmişti. O ameliyat sonrası sigarayı bırakan ünlü futbol adamı, basın tarafından sık sık ağzında lolipop görüntülenmişti.

JOHAN CRUYFF'UN UNUTULMAZ GOLLERİ

Hollanda futbolunun en önemli isimlerinin başında gelen Johan Cruyff, 1964 - 1984 yılları arasında Ajax ve Barcelona takımlarında forma giydi.

16-03/24/johan-cruyff-as-fc-barcelona-captain.jpg

BARÇA'YI  CRUYFF DİRİLTMİŞTİ

Hiç kuşku yok ki, son yılların en iyi futbolu oynayan kulüp takımı Barcelona. Bunun karşılığı olarak da İspanyollar, hem Şampiyonlar Ligi'nde hem de İspanya Ligi'nde oldukça başarılı sonuçlara imza atıyor. Bordo-mavililerin dikkat çekici kolektif performansı, doğal olarak bireysel ödülleri de beraberinde getiriyor. Takımın yıldızı Arjantinli Messi, üst üste 2 yıldır Altın Top ödülünü kazanırken, bu kategoride 2010'un üç adayı da Barcelona patentliydi. Messi ve arkadaşlarının göz kamaştıran bu performansını hayranlıkla takip edenler, mutlak surette, "Bu değer nasıl yaratıldı" diye soruyorlardır. Başarının temeli olarak, herkesin telaffuz ettiği Barça'nın futbol okulu "La Masia" gösteriliyor.

16-03/24/cruyff.jpg

Peki, "La Masia nasıl doğdu, nasıl işliyor?" Bugünkü Barcelona'nın başarısının sırrı, bu soruların cevaplarında yatıyor. Sadece 32 yıllık bir geçmişi olan La Masia'nın ortaya çıkmasında en büyük pay Johann Cruyff'a ait. Hollanda futbolunun yıldız ismi ve asi çocuğu, 70'li yılların sonunda "futbolcu" sıfatıyla Barcelona'ya veda ederken, o zamanki kulüp başkanı Josep Luis Nunez'den genç yetenekler için bir futbol okulu açılmasını talep etmişti. Hollandalının bu isteğini dikkate alan Nunez, bir bakıma bugünkü Barcelona'nın da temelini atmış oluyordu…

16-03/24/jic.jpg

KATALONYA'DAKİ HOLLANDALILAR

Cruyff, Barcelona'ya gelmeden önce, bordo-mavililer İspanya Ligi'nde oldukça sıkıntılı günler geçiriyordu. Hollandalı yıldız Katalan topraklarına ayak bastığında 1973'ün Ekim'iydi. Takımın başında, Hollanda futbolunun en değerli (belki de en değerlisi) teknik direktörlerinden biri olan Rinus Michels vardı. Total futbol teorisiyle 60'lı yılların ikinci yarısında (1965-1971) Ajax'a büyük başarılar yaşatan Michels, aynı tabloyu Barcelona ile de yaşamanın hayallerini kuruyordu. Ancak ilk iki yılında Michels, kıl payı farklarla Katalanları mutlu sona taşıyamadı. Çünkü Hollandalının elinde Cruyff ayarında bir futbolcu yoktu. Sarı Fare'nin gelmesiyle birlikte Michels'in "Total Futbol"u Barça'da da sonuç verdi.

16-03/24/tumblr_mlnnlmalai1ru2ag8o1_400.jpg

1973-74 sezonuna çok kötü başlayan Barça, 8 maçta sadece 2 galibiyet almıştı. Cruyff'un takıma katılmasıyla müthiş bir çıkış yakalayan bordo-mavililer, 26 maçta mağlubiyet yüzü görmeden çok özledikleri şampiyonluğa ulaşıyordu. Bu, Katalanların 14 yıl bekledikten sonra yaşadıkları bir mutluluktu. O sezon hatıralardan silinmeyen 90 dakika, 1974'in Şubat'ında Madrid'de oynanmıştı. O gün muhteşem performansını Cruyff 1 gol ve 3 asistle süslerken, Barça da ezeli rakibini 5-0 gibi son derece farklı bir skorla mağlup ediyordu. Barça'da 5 sezon oynayıp, 2 defa Altın Top'a ulaşan Sarı Fare, bordo-mavililerle sadece bir lig şampiyonluğunu kazanmasına rağmen Katalanların gönlünde taht kurmasını bildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN