Orta Doğu ülkeleri seyretti: Hamas ve El Fetih Çin'de el sıkıştı

Orta Doğu ülkeleri seyretti: Hamas ve El Fetih Çin'de el sıkıştı

Çin'in arabuluculuğunda Pekin'de el sıkışan Hamas ve El Fetih, geçici birlik hükümeti kurma kararı aldı. İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 39 binden fazla Filistinli hayatını kaybederken, çözüm için Çin'in devreye girip, Orta Doğu ülkelerinin sessiz kalması dikkat çekti.

Çin, uzun zamandır rakip olan Filistinli gruplar Hamas ve Fetih'in anlaşmazlığı sona erdirmek ve birlik hükümeti önermek için anlaşma imzaladığını söyledi. 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'de başlattığı katliamın üzerinden aylar geçti. Bunca süre zarfında İsrail’in saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 39 bini aştı. Tüm dünyanın gözünün önünde yaşanan bu trajedide en önemli adımı Pekin yönetimi attı.

Çin, uzun süredir çatışma içinde olan Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih'in arasındaki anlaşmazlığı sona erdirmek için önemli bir adım attı. Pekin'de gerçekleştirilen üç günlük görüşmelerin ardından, iki grup geçici bir birlik hükümeti kurma kararı aldı. Bu gelişme, Çin'in Orta Doğu'daki artan etkisinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

TARİHİ ANLAŞMA VE PEKİN DEKLARASYONU

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin açıklamasına göre, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi en büyük başarı olarak görülüyor. Ayrıca, Gazze'nin savaş sonrası yönetimi etrafında geçici bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Bu anlaşma, Pekin Deklarasyonu olarak adlandırıldı.

GAZZE'DEKİ SON DURUM

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonucunda 39 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 11 bin kişi kayboldu ve 89 bin 818 kişi yaralandı. İsrail'in ambargoları ve sağlık merkezlerinin yerle bir edilmesi nedeniyle yaralılar tedavi olamıyor. Bu trajedi karşısında, Pekin yönetimi en önemli adımı atarak iki rakip grubu uzlaştırdı.

FİLİSTİN İÇİN GEÇİCİ BİRLİK HÜKÜMETİ

El Fetih ve Hamas, Gazze'deki savaştan sonra Filistin toprakları için geçici bir birlik hükümeti kurma kararı aldı. Hamas'ın, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) bir parçası olmaması ve hem İsrail hem de ABD tarafından uzun süredir terörist grup olarak kabul edilmesi, geçici hükümetin geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Ancak Hamas'ın üst düzey yetkilisi Hussam Badran, bu bildirinin, Filistin meselelerini savaş sonrası yönetmede halkın çıkarlarına aykırı gerçeklikleri önlemeyi amaçladığını belirtti.

İSRAİL'DEN ANLAŞMAYA TEPKİ

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Mahmud Abbas'ın Hamas'ı kucaklayarak gerçek yüzünü ortaya koyduğunu ve bu birlik hükümetinin gerçekleşmeyeceğini belirtti. İsrail hükümeti, Hamas'ın gelecekteki bir Filistin yönetiminde yer almasını reddediyor.

ÇİN'İN ORTA DOĞU'DAKİ ARTAN ETKİSİ

Çin, geçtiğimiz yıl İran ve Suudi Arabistan arasında bir barış anlaşmasına aracılık etmişti. Bu son girişim, Pekin'in Orta Doğu'da büyüyen etkisini kullanma yönündeki bir başka adımı olarak görülüyor. Çin'in, Orta Doğu'da barış ve istikrarı sağlama çabaları, bölgedeki diğer ülkeler için de bir örnek teşkil ediyor.

Türkiye ve diğer Arap ülkeleri, Gazze'deki trajediye son vermek ve Filistinliler arasında birlik sağlamak için daha aktif bir rol oynaması beklenirken sorunu çözmek için Çin'in devreye girmesi bölgede dengelerin değişmesi olarak yorumlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN