Hollandalı öğrenciler Gazze için yeniden sokağa döküldü

Hollandalı öğrenciler Gazze için yeniden sokağa döküldü

Hollandalı öğrenciler, üniversite yönetimlerinin İsrailli kurumlarla işbirliğini protesto ederek Filistin'e destek gösterilerine yeniden başladı. Sokaklarda "Siyonizm düşmeli" ve "1948'den bu yana İsrail ırkçı bir devlet" sloganları yükseldi...

Amsterdam Üniversitesi'nin Roeterseiland kampüsünde yüzlerce öğrenci ve akademisyen, yeni eğitim yılı başlamadan önce toplandı. Katılımcılar, üniversite yönetiminin İsrailli kurumlarla olan ilişkisini sürdürmesini eleştirerek, bu işbirliğinin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Göstericiler, üniversitenin Filistin’e yönelik desteğini artırmasını talep etti.

UvA yönetimi, öğrencilerin kampüste toplanmasının ardından ana girişini tedbir amaçlı kapatırken, çok sayıda polis kampüsün çevresine konuşlandı.

Davul çalarak Filistin'e destek sloganları atan öğrenciler, polisin kampüsten uzaklaşmasını istedi.

"NEHİRDEN DENİZE ÖZGÜR FİLİSTİN"

Filistin bayrakları sallayan göstericiler, "UvA: Yalanları durdurun, tüm bağları kesin", "Filistin'e şimdi özgürlük", "Boykot İsrail" ve "Filistin için akademisyenler" yazılı pankartlar taşırken, "Nehirden denize Özgür Filistin", "1948'den bu yana İsrail ırkçı bir devlet", "Siyonizm düşmeli" sloganları attı.

Göstericiler daha sonra şehir merkezine yürüyerek Spui Caddesi'ndeki UvA'ya ait Maagdenhuis binası önünde toplandı. Burada da bir süre sloganlarına ve protestoya devam eden öğrenciler gösteriyi sonlandırdı.

aa-picture-20240906-35582029-1.jpg

Amsterdam Özgür Üniversitesinde (VU) geçen hafta küçük bir grup da akademik yıl açılışında gösteri düzenlemişti.

ÜNİVERSİTELER AKADEMİK YIL AÇISINDAN GENİŞ ÖNLEMLER ALDI

UvA ve VU, hafta başında gerçekleşen yeni akademik yıl açılış etkinliklerinde, Filistin'e destek protestolarını engellemek için ekstra güvenlik önlemleri aldı.

Her iki üniversitede de giriş kontrolleri QR kodları ile yapılırken, etkinlik öncesindeki katılımcılardan palto ve çantaları dışarıda bırakmaları veya güvenliğe teslim etmeleri istendi.

ROTTERDAM ERASMUS ÜNİVERSİTESİ İSRAİLLİ KURUMLARLA İŞBİRLİĞİNİ DONDURUYOR

Rotterdam Erasmus Üniversitesinden yapılan açıklamada, üniversitenin danışma komitesinde verilen tavsiye gereği, İsrailli kurumlarla yeni işbirliklerinin askıya alınacağı belirtildi.

Açıklamada, İsrailli kurumlarla Rotterdam Erasmus Üniversitesi arasında devam eden mevcut işbirliklerinin de gözden geçirileceği ifade edilirken, Filistinli kurumlarla da yeni işbirliklerinin geçici olarak askıya alınmasının değerlendirildiği kaydedildi.

aa-picture-20240906-35582026.jpg

HOLLANDA'DAKİ ÜNİVERSİTELERDE BAŞLAYAN EYLEMLER

Aralarında öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin de olduğu Filistin destekçisi grupların, 6 Mayıs 2024'te UvA'nın Roeterseiland kampüsünde, Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla kamp kurma eylemlerine polisin sert müdahalesinin ardından gösteriler çok sayıda üniversiteye sıçramıştı.

Başta UvA, Utrecht, Leiden, Radboud ve Maastricht Üniversitesi olmak üzere mayıs ayı boyunca çok sayıda üniversite ve kampüste Filistin'e destek ve kamp kurma eylemleri yapılmıştı.

Hollanda'daki çok sayıda akademisyen, bazı kampüslerde polisin, öğrencilere sert şekilde müdahale etmesini eleştirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN