Dersten çıkıyor oraya koşuyor! Unutulan meslek öğretim üyesinde hayat buldu: Aylık 100 Bin TL kazanca kimse çalışmıyor

Dersten çıkıyor oraya koşuyor! Unutulan meslek öğretim üyesinde hayat buldu: Aylık 100 Bin TL kazanca kimse çalışmıyor

Ülkemizde unutulmaya yüz tutan o mesleklerden birini yaşatmaya çalışan öğretim üyesi Özkan Yeşilçay, dersten çıktığı gibi oraya koşuyor. Şimdilerde hem mesleği yaşatmaya hem de çırak yetiştirmeye çalışan Yeşilçay, meslekte aylık gelirin en az 100 Bin TL olduğunu belirtiyor…

Karabük, 5 Eylül 2024 - Karabük Üniversitesi Eflani Meslek Yüksekokulu Atçılık ve At Antrenörlüğü Bölümü Öğretim Görevlisi Özkan Yeşilçay (38), akademik kariyerinin yanı sıra nalbantlık mesleğini de sürdürüyor. Atlarla olan köklü bağını koruyan Yeşilçay, boş zamanlarında nalbantlık yaparak hem mesleğini yaşatıyor hem de genç nalbantlar yetiştiriyor.

BİRÇOK ŞEHİRDE AT NALI ÇAKIYOR

Nalbantlık, atların bakımında kritik bir rol oynayan bir meslek olarak tarih boyunca önemli bir yer tutmuştur. Ancak, günümüzde bu meslek azalan ilgi nedeniyle unutulmaya yüz tutmuş durumda. Özkan Yeşilçay, 15 yıldır akademisyenlik yapmanın yanı sıra nalbantlık mesleğini de yürütüyor. Bolu, Karabük, Düzce, Kastamonu ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde at nalı çakıyor.

karabukte-nalbantlik-yapan-ogretim-uyesi-4.jpg

GENÇLERİ NALBANTLIĞA YÖNLENDİRİYOR

Üniversitede ders veren Özkan Yeşilçay, gençleri nalbantlık mesleğine yönlendirmek amacıyla çalışmalar yürütüyor. Yeşilçay, “Hevesli olan arkadaşlarımız, antrenörlük okumaya geliyorlar ama merakı olan, geçmişte çiftçilik yapmış arkadaşlar nalbantlığa yönelebiliyor. Nalbant olarak yetiştiriyoruz” şeklinde konuştu. Bu sayede, hem mesleğin devamlılığı sağlanıyor hem de yeni nesil nalbantlar yetiştiriliyor.

karabukte-nalbantlik-yapan-ogretim-uyesi-3.jpg

BATI KARADENİZ BÖLGESİNDE ÖNE ÇIKIYOR

Özkan Yeşilçay, Batı Karadeniz bölgesinde önemli bir nalbant olarak biliniyor. “Şu an Batı Karadeniz bölgesinin, hemen hemen tamamı bende. Profesyonel olarak yapan benden başkası yok” diyen Yeşilçay, Safranbolu, Karabük, Bolu, Düzce, İstanbul, Ankara ve Eskişehir gibi birçok şehre hizmet veriyor. Eskişehir ve Bilecik’teki okullu arkadaşlarıyla da işbirliği içinde çalışıyor.

karabukte-nalbantlik-yapan-ogretim-uyesi-1.jpg

Nalbantlık, büyük bir fiziksel güç ve dikkat gerektiren bir meslek. Özkan Yeşilçay, yaz aylarında sineklerin atları rahatsız ettiğini belirterek, bu durumun işlerini zorlaştırdığını ifade ediyor. “Çok büyük bir beden gücü istiyor çünkü atın ön ayağını bacaklarımızın arasına, arka ayağını da kucağımıza alarak çalışıyoruz” diyor. Ayrıca, eski yöntemlerin aksine modern tekniklerle nalbantlık yaptıklarını ve bu işin bel ve ayaklarda büyük bir yük oluşturduğunu vurguluyor.

karabukte-nalbantlik-yapan-ogretim-uyesi-2.jpg

AYDA 100 BİN LİRADAN FAZLA KAZANÇ

Özkan Yeşilçay, profesyonel nalbantlar için oldukça yüksek gelir potansiyelinin olduğunu belirtiyor. “Nalbantlığı gerçekten profesyonel bir seviyede yapabilirseniz, Türkiye’de kendinizi kabul ettirirseniz çok güzel gelirleri var. Aylık 100 bin liradan fazla kazanan nalbantlarımız var” şeklinde konuştu. Yeşilçay, kendisinin kamuda olması nedeniyle dışarıda fazla çalışamadığını, ancak aylık 50-60 bin lira gibi bir gelir elde ettiğini belirtiyor.

Nalbantlığın, unutulmaya yüz tuttuğu ancak son yıllarda gelişim gösterdiği bir dönemde olduğunu söyleyen Yeşilçay, Avrupa ile kıyaslanamayacak kadar geride olduklarını ancak Türkiye’de atçılığın ve biniciliğin geliştiğini belirtiyor. “Atlar artık sadece ulaşım için değil, keyif için ve zevk almak amacıyla kullanılıyor” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN