Enerjisa Üretim CEO'su Bayçöl yanıtladı: Elektriğe zam gelecek mi?

Enerjisa Üretim CEO'su Bayçöl yanıtladı: Elektriğe zam gelecek mi?

Temmuz ayındaki elektrik zammının ardından tüketiciler, enflasyon ve döviz kurundaki artışlarla birlikte yeni bir zam olup olmayacağını merakla bekliyordu. Enejisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, elektrikte hane halkı tüketiminin büyük bir kısmının devlet tarafından sübvanse edildiğini belirterek, bu durumun hazineye önemli bir yük getirdiğini söyledi. Bayçöl, "Zam ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim. Elektrikte meskende yüzde 70 seviyesinde sübvansiyon var." dedi.

Enejisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, yaptığı açıklamada elektrik fiyatlarına yıl sonuna kadar yeni bir zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt verdi. Bayçöl, elektrikte hane halkı tüketiminin büyük bir kısmının devlet tarafından sübvanse edildiğini belirterek, bu durumun hazineye önemli bir yük getirdiğini ifade etti.

"Zam ihtiyacı var" diyen Bayçöl, elektrikte yaşanan sübvansiyonun kademeli olarak azaltılacağını ve bunun Orta Vadeli Program'da da yer aldığını söyledi. 1 Temmuz'da konutta yüzde 38 oranında yapılan zammın ardından, 100 kilovatsaat tüketim yapan bir hanenin faturası 207,33 TL'ye yükselmişti.

Bayçöl'ün açıklaması şöyle:

Elektrikte hane tüketiminin yüzde 70-75'inin devlet tarafından sübvanse edildiğini, doğalgazda meskenler için yüzde 50 üzerinde sübvansiyon oluyor. Bu kabaca Türkiye'nin hazinesine 5-10 milyar dolar yük yaratması demek. Hazine için de zor bir denklem var. Bu yükü yönetmek, bir yandan o yükün bir kısmını toplumla paylaşmak, bunu yaparken de enflasyona sebebiyet vermeme denklemi var.

'ELEKTRİĞE ZAM İHTİYACI VAR'

"Yıl sonuna kadar zam olur mu kestirmek zor" diyen Bayçöl, şöyle devam etti

Zam ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim. Elektrikte meskende yüzde 70 seviyesinde sübvansiyon var. Tüm sistemde yüzde 50 sübvansiyon var. Kademeli olarak sübvansiyonlu dünyadan çıkacağız, OVP'de onun sinyalleri veriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN