İsrail'e uluslararası silah ambargosu: Birçok ülke sevkiyatı durdurdu

İsrail'e uluslararası silah ambargosu: Birçok ülke sevkiyatı durdurdu

Dünya genelinde bazı ülkeler, İsrail'in Gazze'de 32 bine yakın sivili katletmesine tepki olarak "sessiz boykot" uygulayarak, Tel Aviv'e silah ve mühimmat sevkiyatını kesme kararı aldı. Bu kararlar, İsrail'in savaş çabalarına uluslararası direnişin arttığını gösteriyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, uluslararası toplumun tepkisi de çeşitli şekillerde kendini gösteriyor. İsrail devlet televizyonu KAN'a konuşan bir askeri kaynak, bazı ülkelerin İsrail'e askeri mühimmat sağlamayı çoktan bıraktığını ve bir tür "sessiz boykot" uyguladığını iddia etti. Bu gelişme, İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarını sürdürdüğü bir dönemde, ülkenin askeri kapasitesi üzerinde baskı oluşturuyor.

İddiaya göre, özellikle bazı Müslüman ve İsrail karşıtı ülkelerin eleştirileri, İsrail'in silah ve diğer savaş araçlarının transferini zorlaştırıyor. Bu durum, İsrail'in çatışma sırasında ihtiyaç duyduğu teçhizat ve ham maddeyi farklı yollardan temin etme çabalarını artırıyor.

Ayrıca, İsrail'e donanma gemileri için silah satışı yapan İtalya ve Demir Kubbe savunma sisteminde kullanılan kritik çipler ile alt bileşenleri sağlayan Kanada gibi ülkelerin de çekimser bir tutum sergilediği belirtiliyor. Fransa ve Almanya'nın ise boykot tehdidinde bulunduğu ve teçhizat tedarikini durdurma ihtimali üzerinde duruluyor.

SESSİZ BOYKOTUN ARDINDAKİ ÜLKELER

  • Hollanda: Mahkeme, İsrail'in Gazze'yi bombalamak için kullandığı F-35 savaş uçağının parçalarının ihracatını yasakladı.
  • Belçika: Bölgesel hükümet, İsrail'e barut ihracatı için verilen lisansları askıya aldı.
  • Japonya: Itochu Corporation, İsrailli silah üreticisi Elbit Systems ile olan ortaklığını sonlandırdı.
  • İtalya: Dışişleri Bakanı, İsrail'e yönelik tüm silah ve askeri malzeme sevkiyatını askıya aldıklarını açıkladı.
  • İspanya: Dışişleri Bakanı, İsrail'e savaşın başlamasından bu yana silah satmadıklarını ve ambargo uyguladıklarını bildirdi.
  • Kanada: Dışişleri Bakanı, İsrail'e gelecekteki silah satışlarını durduracaklarını duyurdu.
  • Bu gelişmeler, İsrail'in Gazze'deki askeri saldırılarını sürdürme çabalarına uluslararası tepkinin boyutunu gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN