Gazze protestoları nedeniyle eleştirilmişti: Columbia Üniversitesi Rektörü Shafik aylar sonra istifa etti

Gazze protestoları nedeniyle eleştirilmişti: Columbia Üniversitesi Rektörü Shafik aylar sonra istifa etti

Gazze'ye destek protestolarının başlangıç noktası olan Columbia Üniversitesi'nde Rektör Minouche Shafik, protestolarının üzerinden aylar geçtikten sonra istifasını duyurdu. Öğrencilere karşı yeterince sert olmadığı gerekçesiyle eleştirilen Shafik, herkese "adil ve şefkatli" davranan bir yolda ilerlemeye çalıştığını, kendisinin, meslektaşlarının ve öğrencilerinin toplum için "tehdit unsuru" olarak görülmesinin "üzücü" olduğunu ifade etti.

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, üniversite kampüsünde haftalar süren protestoların üzerinden aylar geçtikten sonra istifasını duyurdu.

Shafik, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla kurulan "Gazze Dayanışma Kampı"na katılan öğrencilere karşı yeterince sert bir tutum sergilemediği gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Yaşanan olayların ardından görevini bırakma kararı aldığını yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyuran Shafik, açıklamasında üniversiteyi yönetme görevini onur ve ayrıcalık olarak nitelendirerek, bu süreçte pek çok önemli alanda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Görev süresi boyunca, üniversite topluluğu içerisindeki farklı görüşlerin yarattığı gerilimin zorlu bir dönem olduğunu vurgulayan Shafik, bu süreçte ailesinin de ağır bir bedel ödediğini dile getirdi.

Açıklamasında, akademik prensipleri ve özgür düşünceyi savunarak, herkese adil ve şefkatli davranmayı hedeflediğini belirten Shafik, üniversitedeki meslektaşlarının ve öğrencilerinin "tehdit unsuru" olarak görülmesinden duyduğu üzüntüyü de ifade etti.

7a7s7f7f7.jpg

TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI, İSTİFAYI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Shafik'in istifasını memnuniyetle karşıladı. Johnson, yazılı açıklamasında, Columbia Üniversitesi'nin Yahudi öğrencilerin güvenliğini sağlamada başarısız olduğunu ve kampüsteki olayların İsrail'e karşı şiddetli bir antisemitizm dalgasına dönüştüğünü ifade etti.

Johnson yazılı açıklamasında, "Başkan Shafik'in Yahudi öğrencileri korumayı ve kampüste düzeni sağlamayı reddetmesi sonucunda Columbia Üniversitesi, Hamas'ın geçen sonbaharda İsrail'e yönelik barbarca saldırısından bu yana birçok Amerikan üniversite kampüsünü etkileyen şiddetli antisemitizmin merkezi haline geldi." ifadelerine yer verdi.

Nisan ayında Başkan Shafik'in ofisinde kendisinden istifa etmesini istediğini belirten Johnson, "Uzun zamandır beklenen bir şey olsa da bugün gelen haberi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu okul yılına başlayacak olan Columbia'daki Yahudi öğrenciler rahat bir nefes almalı." ifadelerini kullandı.

Shafik’in istifasının ardından Columbia Üniversitesi'nin yeni rektörü konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmazken, üniversite yönetiminin önümüzdeki günlerde bu konuda bir karar vermesi bekleniyor. Üniversite içindeki farklı görüşlerin nasıl bir araya getirileceği ve topluluğun huzurunun yeniden nasıl sağlanacağı, yeni yönetimin en büyük sınavlarından biri olacak gibi görünüyor.

NE OLMUŞTU?

Columbia Üniversitesi'nde 16 Nisan'da, Filistin'e destek veren öğrenciler, üniversitenin İsrail'in Gazze'deki saldırılarına destek veren şirketlere yatırımlarını protesto etmek amacıyla kampüste "Gazze Dayanışma Kampı" kurarak oturma eylemi başlatmıştı.

İkinci gün, üniversite rektörü Minouche Shafik, New York Polis Teşkilatı'ndan (NYPD) protestocuları dağıtmak için yardım istemiş ve 108 öğrenci gözaltına alınmıştı.

29 Nisan'da müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine öğrenciler tarihi Hamilton Hall binasını işgal etmiş, ancak polis müdahalesiyle bina ve kamp boşaltılmıştı.

17 Nisan'da rektör Shafik, antisemitizm iddiaları nedeniyle Temsilciler Meclisi Eğitim ve İşgücü Komitesi'nde ifade vermiş ve Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson tarafından istifası istenmişti. Ancak Shafik, 2023-2024 eğitim yılını rektör olarak tamamlamıştı.

Daha önce ülkede pek çok üniversite rektörü benzer gerekçelerle ABD Kongresi'nde sorgulanmış, aralarında Harvard ve Pensilvanya üniversitelerinin rektörlerinin de bulunduğu pek çok rektör, baskılara direnemeyerek istifa etmek zorunda kalmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN