Dünyayı sarsan olayla ilgili şoke eden gelişme: Tiananmen kahramanı Çin ajanı çıktı

Dünyayı sarsan olayla ilgili şoke eden gelişme: Tiananmen kahramanı Çin ajanı çıktı

Tiananmen Meydanı'nda demokrasi için savaşan eski bir aktivistin, yıllar sonra Çin'in istihbarat ajanı olduğu iddiası tüm dünyayı şoke etti. ABD'de yaşayan Tang, Çin muhaliflerini gözetlemekle suçlanıyor.

ABD'de yaşayan bir Çinli muhalif hakkında, Çin'in istihbarat ajansı adına gizlice çalışmak ve demokrasi yanlısı aktivist grupları gözetlemek suçlamasıyla New York'ta federal savcılar tarafından dava açıldı. Suç duyurusuna göre, Yuanjun Tang, Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) adına casusluk yapmakla itham ediliyor.

ABD'de yaşayan bir Çinli muhalif, ABD federal savcıları tarafından, Çin'in devlet istihbarat teşkilatı olan Devlet Güvenlik Bakanlığı için gizlice çalışmakla suçlandı. Savcılığın hazırladığı iddianameye göre, Yuanjun Tang, 1989 Tiananmen Meydanı gösterileri sırasında Çin Komünist Partisi'ne karşı protesto gösterileri düzenlemiş ve ardından Tayvan ve ABD'ye kaçmıştı. Ancak savcılar, on yıllar sonra, Çin'in istihbarat teşkilatı için çalışmayı kabul ettiğini ve Çin'de yaşayan ailesini görmek amacıyla bunu yaptığını iddia ediyor.

AİLESİNİ GÖRMEK İÇİN ÇİN'İN İSTİHBARATIYLA İŞBİRLİĞİ YAPTIĞI İDDİA EDİLDİ

CBS'in haberine göre Tang, 1989 Tiananmen Meydanı protestoları sırasında Çin Komünist Partisi'ne karşı gösteriler düzenlemiş ve ardından Tayvan ile ABD'ye kaçmıştı. Ancak savcılar, yıllar sonra Tang'ın Çin'deki ailesini görmek amacıyla Çin'in istihbarat teşkilatıyla işbirliği yapmayı kabul ettiğini iddia ediyorlar.

Araştırmalara göre, Tang 2018'de ailesini ziyaret etme fırsatları aramaya başladı ve nihayet kimliği açıklanmayan bir istihbarat görevlisiyle tanıştırıldı. İkili arasındaki iletişimin bu noktada başladığı ve Çinli istihbarat görevlisinin Tang'dan Çin Halk Cumhuriyeti muhalifleri, demokrasi yanlısı etkinlikler ve siyasi sığınma süreci hakkında bilgi toplamasını istediği öne sürülüyor.

8sdg8g8.jpg

Savcılar ayrıca, Tang'ın ailesine bu işbirliği sürecinde Çinli istihbarat görevlisi tarafından ödeme yapıldığını belirtti. Tang'ın, 2021'de New York'ta Tiananmen Meydanı katliamını anma etkinlikleri hakkında bilgi topladığı ve bu bilgileri Çinli istihbarat görevlisine ilettiği iddia ediliyor. Bir yıl sonra ise bir kongre adayının kampanya ekibi ve bağış toplama faaliyetleri hakkında bilgi sağladığı ileri sürülüyor. Bu adayın da Çinli bir muhalif ve insan hakları aktivisti olduğu belirtiliyor.

Tang'ın ayrıca, ABD'de yaşayan Çinli muhaliflerin kullandığı bir grup sohbetini izlemeye yardım ettiği iddia ediliyor. Söz konusu grup, aralarında kongre adayı ve Çin'in Flushing bölgesinde yaşayan tanınmış bir muhalifin de bulunduğu yaklaşık 140 kişiden oluşuyordu.

TANG, ÜÇ FARKLI SUÇLAMAYLA KARŞI KARŞIYA

Tang, yabancı bir hükümet adına ajanlık yapmak ve soruşturma sırasında yalan beyanlarda bulunmak gibi üç farklı suçlamayla karşı karşıya. FBI, Temmuz 2023'te Tang ile bir görüşme gerçekleştirdi ve beş telefonunu, bir çevrimiçi hesabını ve bilgisayarını inceledi. Bu incelemeler sonucunda Tang'ın Çinli istihbarat görevlisiyle mesajlaştığı, demokrasi yanlısı etkinliklere ait fotoğraf ve videolar paylaştığı ve muhalifler arasındaki konuşmaların ekran görüntülerini sağladığı öne sürülüyor.

Tang'ın, 2019 ile 2023 yılları arasında en az üç kez Çin ana karasına veya Makao'ya seyahat ettiği ve bu gezilerde Çinli istihbarat görevlisiyle buluştuğu belirtiliyor. 2022'de yapılan bir toplantıda, görevliler Tang'ın telefonlarından birine bir "böcek" yerleştirdiklerini ve bu cihazın, fotoğraf, ekran görüntüsü veya sesli mesajları otomatik olarak istihbarat görevlisine ilettiğini iddia ediyorlar.

Savcılar, Tang'ın Çin istihbaratına çalıştığını ABD federal hükümetine bildirmediğini ve bu nedenle yasaları ihlal ettiğini savunuyorlar. Tang, Çarşamba günü tutuklandı.

DEMOKRASİ YANLISI AKTİVİSTLERİN ÇİN İSTİHBARATININ HEDEFİNDE

Adalet Bakanlığı son yıllarda ulus ötesi baskı vakalarına karışan birçok kişiyi suçladı. ABD'de yaşayan demokrasi yanlısı aktivistlerin uzun süredir Çin istihbarat ajanslarının hedefi olduğu biliniyor. Çin, bu aktivistlerin hala Çin'de yaşayan ailelerini bir baskı aracı olarak kullanıyor. Tang'ın davasında da benzer bir durumun söz konusu olduğu belirtiliyor.

Bu ayın başlarında New York'ta bir jüri, Çin istihbarat subaylarıyla işbirliği yaparak muhalifleri gözetlemekle suçlanan, Çin kökenli doğallaşmış bir ABD vatandaşını mahkum etti. Geçen yıl FBI, New York'ta yasa dışı bir Çin polis karakolu kurarak ABD'deki Çin hükümetini eleştiren muhalifleri etkilemeye ve sindirmeye çalışan iki kişiyi de tutukladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN