Osmanlı mutfağının en zarif tatlılarından biri olan Fıstıklı Saray Sarması, kendine has sunumu ve damakta bıraktığı enfes lezzetiyle sofraları şenlendirmeye devam ediyor. Bu tatlı, adeta sarayın görkemini ve lezzet dolu geçmişini günümüze taşıyan bir ikram olarak öne çıkıyor.
Tatlı dünyasında Osmanlı’nın en özel dokunuşlarından biri olarak kabul edilen "Saray Sarması", damak çatlatan lezzeti ve göz kamaştırıcı sunumuyla sofraların yıldızı olmayı başarıyor. Fıstıkla zenginleştirilmiş bu tarif, şıklığı kadar, mükemmel uyumuyla da dikkat çekiyor. Gelin, Osmanlı saray mutfağından günümüze uzanan bu lezzetin tarifine birlikte bakalım.
MALZEMELER
Hamuru için:
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında bitkisel margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
1.5 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Yarım su bardağı su
3.5 su bardağı un
Açmak için:
Buğday nişastası
İç Malzemesi:
2 su bardağı Antep Fıstığı
Üzeri için:
125 gram eritilmiş tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarım dilim limon
YAPILIŞI
Bir kapta yarım çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı bitkisel margarin, 1 tane yumurta, 1.5 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi ve yarım su bardağı suyu elimizle yoğurarak karıştırıyoruz. Üzerine 3.5 su bardağı un ekleyerek hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 6 tane beze haline getiriyoruz ve aralarına streç film koyarak 2 saat dinlendiriyoruz. Dinlenen bezeleri nişasta serperek büyük bir yuvarlak şeklinde incecik açıyoruz. 2 tane açtığımız yufkayı üst üste koyuyoruz. Kenarlarını keserek kare şekline getiriyoruz ve artan parçalarla birlikte 2 su bardağı antep fıstığını rondodan geçiriyoruz. Kare olan yufkayı ortadan ikiye bölüyoruz. Böldüğümüz birinci parçanın üstüne ince oklavayı koyarak üstteki tek katını ucundan katlıyoruz.(Oklavaya sarıyoruz ucunu) Üzerine hazırladığımız fıstıkları bolca serpiyoruz ve sıkı şekilde yuvarlayarak sarıyoruz. Altta kalan parçayı da onun üzerine sarıyoruz ve yufkaları büzüştürmeden oklavadan çıkartıp iki parmak kalınlığında keserek fıstıklı kısım üste gelecek şekilde yuvarlak fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Kalan bezeleri de açarak aynı şekilde tepsiyi tamamlıyoruz. Üzerine 125 gram erittiğimiz tereyağını gezdirerek 190 derecelik fırında çok kızartmadan pişiriyoruz.
Şerbeti için; bir tencerede 1.5 su bardağı toz şeker, 1.5 su bardağı su ve yarım dilim limonu kaynatıyoruz.Fırından çıkardığımız tatlımızın üzerine sıcakken sıcak şerbetimizi döküyoruz ve şerbeti çekince servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...