Çin’e karşı Avrupa’nın ucuz retro dönüşü

Çin’e karşı Avrupa’nın ucuz retro dönüşü

Çinli otomobil üreticilerinin agresif fiyatlarla pazara giriş yapması Avrupalı üreticileri alarma geçirdi. Rekabet için ‘damping yapıyorlar’ söylemlerinin çok da bir işe yaramadığını gören üreticiler, ucuz elektrikli modellerle dikkat çekmeye çalışıyor. Özellikle eskiye dönüş yaparak retro haline gelen yeni modelleri pazara sunmaya çalışan Avrupalılar, ucuz modellerle Çin’e karşı ayakta durmaya çalışacaklar. Eğer bu koz da işe yaramazsa son hamle ortaklık olacak.

ALİ YILDIRIM

Pandemiyle birlikte Çinli otomotiv üreticileri kısıtlamalara rağmen hiç de boş durmadı. Birbirinden farklı modelleri hızla pazara sunmaya başlayan üreticiler, gelinen noktada yeni bir oluşumun içine girdi. Sundukları ucuz modellerle eski kalitesiz algısını kırmayı başaran Çinliler hem yokluk dönemini değerlendirdi hem de tüketicilerin ilgisini çekmeyi başardı. Avrupalılara karşı adeta taarruza geçen Uzak Doğulular kısa süre içinde hatırı sayılır bir grafik çizmeyi başardılar. Buna karşın Avrupalılar ise ilk etapta her ne kadar hükümetlerden önlem beklese de istedikleri karşılıkları bulamadılar. Otomotiv sektörünün tepesinde bulunan birçok isim ilk etapta Çinlilerle başa baş, dişe diş mücadeledense ‘damping’ çıkışını yaptı. Buna karşı gelen ek vergiler de Uzak Doğulu üreticileri yıldıramayınca çare ucuz modellerde aranmaya başladı.

Çinli üreticiler hiç kuşkusuz düşük maliyetli ucuz otomobiller ortaya çıkardı fakat tasarım tarafında daha çok işleri var. Avrupalı üreticiler de bu boşluğu fark etti ve ucuz retro modellerle Çinlilere karşı bu boşluğu doldurmaya çalışıyor. Bunun en somut örneği geçtiğimiz haftalarda Paris Otomobil Fuarı’nda gerçekleşti. Birçok marka artık teknolojiden tasarımdan ve hatta tüketici tercihlerinden ziyade tema artık ‘ucuz retro’ üzerinde kuruldu. Avrupa’nın en büyük üreticilerinin başında olan temsilciler de bu konuda bölünmüş durumda. Reuters’a konuşan Stellantis Grubu CEO’su Carlos Tavares, Avrupa’nın Çinli markalara uyguladığı ek verginin bölgede fabrika yatırımı yapmaları için bir anlamda teşvik oluşturduğunu söyledi. Tavares, bu durumun bölgedeki yerel üreticileri etkileyeceğini, fabrika kapatmaların hızlanacağını ve kapasite sorunlarının katlanacağının da vurguladı. Renault Grubu CEO’su Luca de Meo ise durumu kabullenmiş. Ama bunu avantaja çevirmek için fırsat kolluyor. Luca de Meo, Çinli markalarla ortaklıktan yana. Reutres’a konuşan Luca de Meo “Batarya teknolojisi ortada. Kapasiteleri korumak için karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşma Çinli üreticilerle yapılabilir” dedi.

İLK ÜRÜNÜ RENAULT 5

Bu dönüşün en somut örneklerinden birini hatta birçoğunu Renault sundu. Marka Paris Otomobil Fuarı’nda sunduğu modellerle eskiye dönüşün en bariz örneklerini verdi. Renault 5’i Avrupa’da satışa sundu. Renault 4’ü ilk kez görücüye çıkardı. Twingo da dikkat çeken yeniliklerden oldu. Hatta Renault 17’nin bile elektrikli bir versiyonunu tanıttı. Ve bunların neredeyse hepsi Çinli üreticilerle Avrupa’da mücadele edecek uygun fiyatlı retro modeller olarak lanse edildi. İki farklı batarya kapasitesi sunuluyor Renault 4 ve 5’te. 40 kwh batarya kapasitesi 120 beygir gücünde. Aracın menzili de 300 kilometre olarak hesaplanmış. 52 kwh batarya paketi ise 150 beygir ve 400 kilometre menzil sunuyor. Renault 17’nin Restomod ile varisi de elektrikli motorla dikkat çekti. 270 beygirlik bir elektrik motoru ve karbon fiber şasi ile güncel hale getirildi.

ali9.jpg

UCUZ OLMASI İÇİN PLATFORM DEĞİŞTİ: CITROEN C3

Stellantis’in Smart Car platformu temel alınarak tasarlanan yeni Citroen C3 Aircross da Çin pazarına karşı atağa geçen modellerden. Türkiye pazarına 1 milyon liralık fiyat etiketiyle girmesi beklenen e-C3’ten sonra şimdi de Aircross versiyonun bu fiyatın biraz üzerinde bir etiketle 2024 sonunda Türkiye’de yola çıkması bekleniyor. Aracın Avrupa fiyatı 28 bin euro olacağı konuşuluyordu. Hibrit versiyon ise 25 bin eurodan satılacak. Avrupa’da ulaşılabilir fiyatlara satış hedefleyen Fransız üretici Türkiye’de de aynı politikayı uygulayacak.

ali11.jpg

40 YIL SONRA YENİDEN CAPRI

Ford’un 40 yıllık geçmişini ortaya koyan Capri de tekrar gün yüzüne çıktı. Tam bir Retro dönüşümüne sahip olan model aslında markanın geçmişini de tam olarak yansıtıyor. Aynı diğer markalarda olduğu gibi elektrikli seçenekle ortaya çıkan versiyon kısa bir süre sonra Türkiye pazarında da yola çıkacak. Ford Capri genişletilmiş menzilli RWD standart paketinde 545 Nm arka tork sağlarken genişletilmiş menzilli AWD Premium paketinde 545 Nm arka tork ve 134 Nm ön tork sağlıyor. Capri güçlü motoru sayesinde standart serisinde 627 km menzile sahip ve elektrik tüketimi 100 km’de 13,3/14,0 kWh olarak sunuluyor. Otomobilin fiyatı ise neredeyse 50 bin euro seviyesinde. Çinli rekabete çok katkı sunmasa da retroya dönüş tarafında önemli bir model olarak ortaya çıkacak.

ali6.jpg

SKODA DAHA KÜÇÜK ELEKTRİKLİ ELROQ’U GELİŞTİRDİ

Çek üretici Skoda da bu savaş için ortaya çıkardığı modeli Elroq ile dikkat çekti. Markanın üçüncü elektrikli modeli olan Elroq, Türkiye için de bir ilk olacak. Model Avrupa’da siparişe açıldı. açılacak. Türkiye için ise planlanan şimdilik Ocak 2025. Aracın elektrikli menzili de hemen hemen 570 kilometrenin üzerinde. Avrupa’da rakibi oldukça fazla olan modelin Türkiye’de şansı biraz daha yüksek. Araçta 52 ve 60 kwh güç paketleri sunulacak.

ali10.jpg

FRANSIZLARLA ORTAK İLK ÇİNLİ

Yakın zamanda Stellantis ile ortaklık açıklayan Leapmotor da aslında hem Avrupalı üreticilerle hem de kendi toprağıyla mücadeleye başlayacak. B10 elektrikli crossoverı tanıtan marka Fransız üreticilere bir anlamda fiyat tarafıyla destek sağlayacak. B10 kompakt SUV, hem tamamen elektrikli hem de menzili uzatılmış versiyonlar sunacak, ikincisi 1,5 litrelik benzinli motorla çalışıyor. Şirket daha ince detaylar konusunda ağzını sıkı tutsa da, B10’un satışlarının önümüzdeki yılın sonlarında Avrupa genelinde başlayacağını doğruladı.

ali4.jpg

ÇİNLİLERDEN DAHA UCUZ GÜNEY KORELİ: INSTER

Güney Koreli üretici Hyundai de Çinli markalarla fiyat savaşı yapabilmek için en küçük segmentle voltajı yükseltti. Yeni şehirli SUV modeli olan Inster 2025 yılı başlarında yollara çıkacak. Hedef fiyatın 25 bin Euro olduğunu söyleyen uzmanlar iki farklı batarya paketinden de bahsetti. Markanın bu yeni mini modeli 355 kilometrelik menzile sahip olacak. Hatta tahmin edilen fiyatla ortaya çıkarsa Avrupa’daki en ucuz Çinli olmayan elektrikli otomobil olmasıyla dikkat çekecek. Güney Kore’de Casper Electric adıyla satılacak olan Inster, Casper’a göre toplamda 230 mm daha uzun, ön ve arka tekerlekler arası 180 mm daha uzun ve 15 mm daha geniş.

ali5.jpg

MİNİK PANDA’DA DA GRANDE İLE ELEKTRİKLENDİ

Tam bir süper mini segmentine oturmaya çalışan Fiat Panda da Grande ile bu savaşa dahil olan modellerden. Daha ucuz bir fiyat etiketiyle ortaya çıkmaya çalışan model, retro tasarımından ödün vermeden Avrupa pazarına girmeye hazır. İlk etapta elektrikli olarak satışa çıkması beklenen modelin hibrit ve benzinli versiyonlarının da olacağı tahmin ediliyor.

ali7.jpg

YİNE YENİDEN FIAT 600

İtalyan üretici Fiat da geçmişe dönüş yapan markalardan. Türkiye pazarına da giriş yapan yeni 600 hem elektrikli hem de hybrid motor seçenekleriyle dikkatleri üzerine toplayacak. 54 kWs bataryaya sahip olan model lityum-iyon batarya ile 400 kilometreye yakın bir menzil vadediyor. 100 kW hızlı şarj sistemi ile donatılan 600e’ye yüzde 80 şarj için yarım saatten daha kısa bir süre yeterli oluyor. Modelin 115 kW gücündeki elektrik motoru 0-100 km/s hızlanmasını 9 saniyede tamamlıyor. 3 silindirli 1.2 litrelik içten yanmalı motor, 48 Volt Li-ion batarya ve çift kavramalı e-DCT6 şanzıman ile destekleniyor. Aracın başlangıç fiyatı da 1 milyon 389 bin 900 lira olacak. 600 Fiat için önemli bir eşik olacak.

ali8.jpg

DS YATIRIMLARIYLA HİZMET AĞINI GENİŞLETİYOR

Premium segmentin en yenilikçi markası DS Automobiles, Türkiye geneline yayılmış satış ve satış sonrası hizmet ağını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda yatırımlarını aralıksız sürdüren DS Automobiles, iki yeni DS STORE daha hizmete aldı. Türkiye’de 20 noktada kullanıcılarına hizmet sunan marka, eylül ayında açılışını gerçekleştirdiği DS STORE Diyarbakır ve İstanbul Anadolu yakasındaki DS STORE İstanbul Anadolu’nun yerini alan DS STORE Cadde ile hizmet ağını büyütüyor. DS Automobiles Türkiye Genel Müdürü Selim Eskinazi Türkiye çapındaki hizmet ağı ve kalitesini sürekli artıracaklarını belirtti.

YENİ JAECOO 5 GELİYOR

Çinli yeni nesil arazi aracı markası JAECOO, yenilikçi ürünlerine bir yenisini daha ekledi. Markanın tanıtımını yaptığı yeni JAECOO 5, yüksek performansıyla olduğu kadar ‘İnsan-Evcil Hayvan Dostu Seyahat’ konseptini derinlemesine yorumlayarak, kullanıcılara sınıfının en iyi evcil hayvan seyahat deneyimini sunuyor. Yeni araç, evcil hayvanlara konforlu ve sağlıklı bir ortam yaratmak amacıyla özel olarak tasarlanan uzatılmış koltuklara, akıllı iklim kontrol sistemine ve küçük evcil hayvanlar için özel olarak tasarlanan binme basamakları gibi dikkat çekici donanımlara sahip.

ali3.jpg

ELEKTRİKLİDE SÜRÜŞ SİSTEMİ YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLE DESTEKLENMELİ

Elektrikli araçların yaygınlaşması otomotiv sektöründe devrim niteliğinde gelişmelerle devam ediyor. Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, elektrikli araçların geleneksel araçlardan çok farklı sürüş karakteristiklerine sahip olduğunu belirterek, belirli tavsiyelerde bulundu. Yüksek tork kapasitesiyle ani hızlanma kabiliyeti çok yüksek olan elektrikli araçlarda özellikle fren sistemi ve lastik taleplerinin tamamen değiştiğini ifade eden Aşçı, “Elektrikli araçlar, yüksek performans ve çevre dostu teknolojilerle donatılmış olsa da araçların güvenli ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için sürüş sistemlerinin de yenilikçi çözümlerle desteklenmesi gerekiyor” dedi.

ali2.jpg

MOBİLİTE DÜNYASI FUARDA BULUŞACAK

Türkiye mobilite sektörünün öncü ve önemli fuarlarından NextGen Mobility Expo & Summit, ikinci kez ziyaretçilere kapılarını açmaya hazırlanıyor. TOBFED (Türkiye Otomotiv Bakım ve Satış Sonrası Hizmetler Federasyonu) ana partnerliğinde, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde, 7-9 Kasım tarihlerinde düzenlenecek fuarda; elektrikli ve otonom araçlardan akıllı şehir çözümlerine, yenilikçi batarya teknolojilerinden mikro mobilite hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede ürün ve hizmetler tanıtılacak. Fuar süresince gerçekleştirilecek zirvede ise mobilitenin geleceği ve sektörel gelişmeler ele alınacak.

ali1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN