Bu yasayla herkes casus

Bu yasayla herkes casus

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak bilinen düzenlemenin suistimale açık olduğunu dile getiren STK’lar, muğlak ifadeler dolayısıyla herkesin casuslukla suçlanabilmesinin önünün açılacağına dikkat çekti. Yasa teklifinde yer alan ‘stratejik çıkar’, ‘talimat’, ‘organizasyon’ ve ‘devletin iç veya dış siyasi yararları’ gibi kavramların belirsiz oluşuna vurgu yapıldı.

Yasanın yürürlüğü girmesi halinde insan hakları savunucuları, gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinin meşru faaliyetleri nedeniyle hedef alınabileceği belirtildi.

AJANLIĞIN KAPSAMI GENİŞLEDİ

Türk Ceza Kanunu’na eklenmek üzere 2023’te 9. Yargı Paketi kapsamında gündeme gelen ‘etki ajanlığı’ yasa tasarısının hedefi iç ve dış güvenliğe yönelik tehditlere karşı önlem almaktı. Düzenleme casusluk ve ajanlık tanımının kapsamını genişletip, muğlak ifadeler içerdiği için gazeteciler ve sivil toplum örgütleri ‘ifade özgürlüğünü korumak’ amacıyla düzenlemeye karşı ortak bildiri yayımladı. Gazeteciler bu tür bir düzenlemenin kendilerini “etki ajanı” olarak yaftalanma tehdidi altında bırakacağını ve halkın doğru bilgiye erişimini engelleyeceğini savundu.

MUĞLAK VE SUİSTİMALE AÇIK

İlk kez gündeme geldiğinde ortaya çıkan tepkiler üzerine geri çekilen yasa teklifi yeniden düzenlenerek tekrar Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçirildi. Ancak 23 maddelik yasa teklifine eklenen yeni tanımlarda da hangi fiillerin suç teşkil ettiğine ilişkin açık ve net kriterler ortaya konulmadı. Milletvekillerini teklife red oyu vermeye çağıran ve aralarında Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, İnsan Hakları Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın da bulunduğu 37 sendika, dernek ve vakfın bulunduğu STK’lar diğer sivil toplum örgütlerini de imza kampanyasına destek olmaya çağırdı.

"HER TÜRLÜ ZORBALIK İÇİN MÜSAİT"

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu “Kanun teklifi, yoğun eleştiriler üzerine gündeme alınmayan önerinin biraz değiştirilmiş hali. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, AYM ve AİHM içtihatlarının geçerliliği olmadıktan sonra kanunlar istenilen her zorbalık için müsaittir” dedi.

2810krt01a-tum.jpg

ETKİ AJANLIĞI İLE CADI AVI BAŞLAR

Mayıs ayında gündeme gelen ancak tepkiler artınca geri çekilen casusluğu tanımlayan düzenleme tekrar Meclis’te. STK’lar, milletvekillerine “Etki ajanlığı teklifine destek vermeyin” çağrısında bulundu: Son derece muğlak ifadeler var. Temel hak ve hürriyetler üzerinde baskılar daha da artacak.

Kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen düzenlemenin de yer aldığı torba yasa teklifi, hafta içi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Söz konusu teklifin 16. maddesine göre, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılan değişiklikle casuslukla ilgili yeni bir suç literatüre girecek.

NE İÇERİYOR?

TCK’nın “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” bölümüne eklenecek maddede “Devlet güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları ya da talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilir” ifadeleri kullanıldı. Eylem “savaş sırasında veya askeri hareketleri tehlikeye sokacak bir süreçte işlenmiş” ise, bu ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkabilecek. Mayıs ayında gündeme gelen ancak tepkiler sonrası vazgeçilen teklifin ilk halinde “Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar” ifadesi mevcutta yer almadı.

GAZETECİLER ETKİLENİR

AK Parti düzenlemeyi “Yeni tip ajanlığa karşı daha etkin mücadele” diye savunurken muhalefet ve sivil toplum örgütleri “Yeni bir cadı avı başlatılacak” görüşünde. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir “Buna benzer uygulamalar, sadece Rusya’da var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in izinden gidiyor. Batılı analistler, kanunu, Putin’in muhalefeti engelleme girişimi olarak adlandırdı ki öyle de oldu” eleştirisinde bulundu. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise şunları kaydetti: “Hukuk devleti olmadıktan sonra kanunlar istenilen her zorbalık için müsaittir. Teklif, hukuk devleti ilkeleri açısından ciddi manada sorunludur. Türkiye’nin milli güvenliği tüm toplumun ortak hassasiyetidir. Ancak son 10 yılı aşkındır ‘devletin güvenliği’ öne sürülerek temel hak ve özgürlüklere hiç olmadığı kadar müdahale edilmiştir. Bu kanun da daha fazla güvenliğe değil, daha fazla güvensizliğe hizmet edecektir. Temel hak ve hürriyetler üzerinde baskılar artıracak, insan hakları aktivistlerinin, kurumların ve gazetecilerin daha fazla otosansür yapmasına veya faaliyetlerine son vermesine vesile olacaktır.”

mustafa.jpg
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu

TAMAMEN SİYASİ

Bazı sivil toplum kuruluşları (STK) da yasa teklifinin reddedilmesi talebiyle ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada şöyle denildi: “Yasa teklifi, sivil toplum örgütlerinin, devlet veya devlet dışı aktörler tarafından işlenen insan hakları ihlallerini belgelemek gibi meşru faaliyetlerini suç kapsamına alma riski taşımakta; uzun süreli hapis dahil ağır cezalar öngörmektedir. ‘Stratejik çıkar’, ‘talimat’, ‘organizasyon’ ve ‘devletin iç veya dış siyasi yararları’ gibi kavramlar son derece geniş ve muğlaktır. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin yanı sıra anayasa aykırıdır. Ayrıca ilgili düzenlemedeki suçların yargılanması Adalet Bakanı’nın iznine tabi olduğundan yasa teklifi olası bir siyasi müdahalenin önünü açacaktır.”

krs1-kupur1.jpg

krs1-kupur2.jpg

Etki ajanlığının sınırlarını genişleten yasa tasarısını KARAR gündeme getirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN