Özel hastaneler yönetmeliği değişti: Tüm kurallar yeniden düzenlendi

Özel hastaneler yönetmeliği değişti: Tüm kurallar yeniden düzenlendi

Özel hastanelerde köklü değişiklikler yapıldı. Yenidoğan çetesi skandalının ardından denetimler sıkılaştırıldı, kliniklerin devri yasaklandı, akreditasyon zorunluluğu getirildi. Artık özel hastanelerde sadece kalite standartları değil, tıbbi işlemler de branş bazında denetlenecek. Hasta hakkı ihlali tespit edilen birimler derhal kapatılabilecek, akreditasyon belgesi alamayan hastaneler ise hasta bilgilendirme tabelası asmak zorunda kalacak.

Sağlık sektöründe önemli değişiklikler getiren Özel Hastaneler Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yenidoğan çetesi skandalı sonrasında özel hastanelerin denetim ve işletme kurallarında köklü düzenlemeler yapılması beklenirken, yeni yönetmelikle hizmet kalitesini artırmaya ve hasta güvenliğini sağlamaya yönelik kritik adımlar atıldı.

DENETİMLER ARTIK DAHA KAPSAMLI

Özel hastaneler yılda üç kez kalite standartlarına göre denetlenirken, yeni yönetmelikle her branş için oluşturulan uzman komisyonlar tarafından tıbbi işlemler ve hizmetlerin içerikleri de mercek altına alınacak.

KLİNİK DEVİRLERİ YASAKLANDI

Yeni düzenlemeye göre, özel hastanelerde yataklı servisler veya klinikler üçüncü şahıslara devredilemeyecek. Bu yasağa aykırı davranan hastanelerin ruhsatları iptal edilecek.

Ayrıca, 1219 sayılı Kanun’un 28. maddesinde belirtilen suçlardan hüküm giymiş kişiler, kamu görevinden yasaklılar ve bu kişilerin yer aldığı tüzel kişilikler adına özel hastane açamayacak.

AKREDİTASYON BELGESİ ZORUNLULUĞU

Tüm özel hastanelerin, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından akredite edilmesi zorunlu hale getirildi.

Hastaneler, ruhsat aldıktan sonra üç yıl içinde akreditasyon belgesi almak zorunda olacak.

Akreditasyon belgesi, üç yıl geçerli olacak ve her yıl denetlenecek.

Akreditasyon alamayan hastaneler, hastaların görebileceği bir noktada "Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur" ibaresini içeren tabela asmak zorunda kalacak.

HASTA HAKLARI VE GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA

Hasta haklarını ihlal eden veya hasta güvenliğini tehlikeye atan uygulamaların tespit edilmesi halinde, ilgili bölüm veya tüm hastanenin faaliyetleri derhal durdurulabilecek.

Hastanelerde hasta memnuniyetinin artırılması amacıyla vatandaşlardan düzenli olarak geri bildirim toplanacak. Ayrıca, özel hastaneler artık 24 saat hizmet veren kayıtlı nakil ambulansı bulundurmakla yükümlü olacak.

MUAYENEHANELERİNİ KAPATACAK HEKİMLERE KOLAYLIK

Muayenehanelerini kapatan uzman hekimler, hastanelerin ruhsatlı doktor kadrosuna ek olarak, kadro şartı aranmaksızın özel hastanelerde çalışabilecek.

2002 TARİHLİ YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

Yeni yönetmelikle birlikte, 27 Mart 2002 tarihli Özel Hastaneler Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Bu kapsamlı değişikliklerin, sağlık sektöründeki standartları yükseltmesi ve hasta güvenliğini artırması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
  • xlm / 30 Ocak 2025 11:59

    Her şey insanda biter kardeşim, denetçi tarafsız, bağımsız, güvenilir ve güvenli olacak ona bunu sağlayacak olan kim...

    Yanıtla (0) (0)
  • İyi Güzel Ama… / 30 Ocak 2025 08:44

    Türkiye’de sorun yasaların, kuralların kısaca mevzuatın olmaması , yokluğu değil, denetimin, kayırmacılığın, rüşvetin ve yolsuzluğun çok yaygın olması. Hiçbir üst yetkilininin sorumluluk almaması, istifa etmek zorunda kalmaması ve cezalandırılmaması. Bunlar olmayınca mevzuatınız Japonya yahut Güney Kore gibi olsa ne fayda. Kendimizi kandırmayalım. Denetim yoksa, sorumlu idareciler yoksa hiç bir şey değişmez.

    Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN