2022 Sonbahar Ekinoksu ne zaman, hangi tarihte gerçekleşecek? Sonbahar Ekinoksunda neler olur? Sonbahar Ekinoks özellikleri ve tarihi

2022 Sonbahar Ekinoksu ne zaman, hangi tarihte gerçekleşecek? Sonbahar Ekinoksunda neler olur?  Sonbahar Ekinoks özellikleri ve tarihi

Herkes tarafından merakla bugün ekinoks mu? 2022 Sonbahar ekinoksu ne zaman? Ekinoks saat kaçta? Sonbahar ekinoksunda neler olur? Sonbaharda ne zaman gece ve gündüz eşit olur? Gibi soruların cevapları merakla araştırılıyor. İşte Sonbahar ekinoksunun zamanı ve detayları…

Herkes tarafından merakla Sonbahar ayları ve özellikleri nelerdir? Bugün ekinoks mu? 2022 Sonbahar Ekinoksu ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? Sonbahar Ekinoksunda ne olur? Sonbaharda ne zaman gece ve gündüz eşit olur? 23 Eylülde dünyada neler olur? Ekinoks tarihi neden 21 Eylül değil de 23 Eylül’dür? 23 Eylül neyi ifade eder? Gece gündüz eşitliği hangi tarihte yaşanır? Soruları araştırılıyor.

SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Ekinoks, gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği olarak bilinmektedir. Güneş ışınları dünyaya yılda ili defa 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşmektedir. Her yerde gece ve gündüz süreleri eşit olur ve buna ekinoks adı verilir.

Sonbahar ekinoksunun zamanı ise Eylül ayına denk gelir ve Kuzey Yarımküre’de bu tarih Yaz’ın sonu ve Sonbahar’ın başlangıcı olarak adlandırılır.

23 Eylül tarihi, sonbahar mevsiminin ilk günü olarak kabul edilmektedir. Kuzey Yarımküre’de yaklaşık olarak 20 Mart ilkbahar Ekinoks’u 23 Eylül Sonbahar Ekinoks’u olarak bilinir. Güney Yarımkürede yaklaşık olarak 20 Mart Sonbahar Ekinoksu 23 Eylül tarihi ise İlkbahar ekinoksu olarak bilinir.

ekinoks

2022 SONBAHAR EKİNOKSU NE ZAMAN?

Günler kısalıyor, geceler uzuyor ve serin, berrak hava geri geliyor. Sonbahar Ekinoksu, baharın yeniden doğuşuna son verir, daha karanlık ve soğuk bir döneme girildiğine işaret eder.

Ekinoks, 21 Mart ve 23 Eylül olmak üzere bir yılda iki kez gerçekleşir. 2022’de sonbahar ekinoksu 23 Eylül 2022 Cuma günü Türkiye saatiyle 04:13’te (01:03 UTC) gerçekleşecek. Ekinoks olayı, dünya çapında aynı anda gerçekleşir.

Dünyanın eğimi ve elips şekli, farklı kıta ve ülkelerdeki saat dilimleri nedeniyle ekinoksun tarihi bulunduğunuz yerde +/- bir takvim günü farklılık gösterebilir.

23 EYLÜL EKİNOKSU ÖZELLİKLERİ NELER?

23 Eylül tarihinde Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90 derecelik dik açı ile düşmektedir. Bu tarihten sonra Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaktadır. Kuzey Yarım kürede ise gündüzler, gecelerden kısa olmaktadır.

23 Eylül tarihi Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur.

Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

ORTALAMA MEVSİMLERİN UZUNLUĞU

• Mart ekinoksundan Haziran gündönümüne : 92.8 gün

• Haziran gündönümünden Eylül ekinoksuna : 93,6 gün

• Eylül ekinoksundan Aralık gündönümüne : 89.8 gün

• Aralık gündönümünden Mart ekinoksuna : 89,0 gün

EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart İlkbahar Ekinoksu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

23 Eylül Sonbahar Ekinoksu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

21 Aralık Ekinoksu: Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.

21 Haziran Ekinoksu (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

ekinoks

GÜNDÜZ VE GECE SÜRELERİ EŞİT Mİ?

Ekinoks gününde astronomik sonbaharın başlangıcını ifade etmektedir. Kelime anlamı olarak ekinoks adı Latince’den gelir ve eşit gece anlamına gelir. hem gündüz hem de gecenin tam 12 saat olduğu izlenimi verir. Fakat bu tamamen doğru değil. Doğu bölgede ekinoksun günü 12 saatten biraz daha uzundur. Gece ve gündüzün eşit olduğu tarihe equilux denilmektedir. Her iki yarım kürede de ilk bahar ekinoksunun birkaç gün önce ve sonbahar ekinoksundan birkaç gün sonraki tarihe denk gelmektedir.

GÜNDÖNÜMÜ NE DEMEK?

Dünyamız her gün bir kez kendi ekseni etrafında dönerek gece ve gündüz döngüsünü üretir. Aynı zamanda, Dünya bir yıl boyunca kendi yörüngesinde Güneş’in etrafında hareket eder. Ancak, Dünya’nın dönme ekseni Güneş’in etrafındaki hareket ekseni ile aynı hizada değildir. Bunun yerine, 23.44 ° hafifçe eğimli şekilde hareket eder. Bu bazen “ekliptik” – Tutulum (Ecliptic) olarak adlandırılır.

Bu eğim, yılın yarısında Dünya’nın Kuzey tarafının Güneş’e doğru hafifçe eğildiği ve Güney’in uzağa eğildiği anlamına gelir. Yılın diğer yarısı için bunun tersi geçerlidir.

Kuzey yarımkürenin Güneş’e en çok eğildiği anda, kuzey yarımküre yaz gündönümünü yaşarken, güney yarımkürede kış gündönümü yaşar. Yaklaşık altı ay sonra, kuzey yarımkürede kış gündönümü varken, güney yarımküre yaz gündönümündedir.

Ekinokslarla birlikte yılın bu kilit noktaları Dünya’daki mevsimleri belirlemeye yardımcı olur.

İNSANLAR İÇİN GÜNDÖNÜMÜ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

İnsanlar Güneş’i bir zaman belirleyicisi olarak kullandıklarından bu yana özellikle çiftçilik alanında zaman döngüsü, yaz gündönümü değişen derecelerde önem kazanmıştır.

SONBAHAR EKİNOKSUNUN GERÇEKLERİ

Sonbahar ekinoksuna en yakın olan dolunay, daha uzun gece sayesinde çiftçilerin hasadı getirmek için ekstra zamanları olduğu için hasat ayı olarak adlandırılır. 2022 Hasat Ayı (harvest moon) 10 Eylül 2022 Cumartesi günü gerçekleşecek…

Düşük D vitamini, yağ depolamasıyla bağlantılıdır, bu da insanların sonbaharda kilo almasının bir nedenidir!

Kuzey ışıkları veya aurora borealis, kuzey yarımkürede gece gökyüzünde yaygın olarak görülen, muhteşem, renkli bir ışık gösterisidir. Sonbahar, Aurora borealis’in güzel renkli ışıkları, NASA’ya göre daha sık görülen jeomanyetik fırtınaların ve bu doğal fenomeni görmek için harika bir zamandır.

Aslında, İngiltere’deki Stonehenge’deki sonbahar ekinoksunun kutlanması bir parti değil, daha çok eski Kelt kültürlerinde yüksek rütbeli topluluklarındaki rahip sınıfı Druidlerin sonbaharın gelişini onurlandıran ritüel bir toplantısıdır.

Hem amatör hem de profesyonel astrologlar, sonbahar ekinoksunu güneşin Terazi burcuna girdiği dönem olarak kabul ederler.

ekinoks

21 MART VE 23 EYLÜL EKİNOKSLARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ NELER?

Her iki tarihte de Güneş ışınları Ekvator’a dik açı ile düşer.

Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşittir (Ekinoks).

Dünya’daki durgun sularda gel-git genliği artar.

21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator’un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımküre’de gündüzler, Güney Yarımküre’den daha uzundur. 23 Eylül’den 21 Mart’a kadar ise Güney Yarımküre’deki gündüzler Kuzey Yarımküre’den daha uzundur.

21 Mart Kuzey Kutup Noktası’nda, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.

Güneş’ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.

Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiğinden, aydınlanma dairesi kutup noktaları üzerinde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.

Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.

Her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Kuzey Yarımküre’de ilkbahar, Güney Yarımküre’de ise sonbahar başlangıcıdır. 23 Eylül Güney Yarımküre’nin ilkbaharı, Kuzey Yarımküre’nin sonbaharıdır.

23 EYLÜL EKİNOKSU NEDEN GECİKİR?

Dünya’nın yörüngesi elips olduğu için dünya güneşe belli tarihlerde yaklaşır ve belli tarihlerde en uzak noktaya ulaşır. Dünya’nın Güneşe en yakın olduğu tarih 3 Ocak, en uzak olduğu tarih ise 4 Temmuz’dur.

Dünya güneşe yaklaştıkça güneşin çekim kuvveti artar ve böylece dünyanın yörüngedeki hızı da artmış olur.

Dünya güneşten uzaklaştıkça ise güneşin çekim kuvveti azalır ve dünyanın yörüngedeki hızı da azalmış olur.

Dünya’nın hareketi yavaşlamaya başladığı zaman Kuzey yarım küre için yaz mevsimi demektir. Dünya’nın güneşten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya’nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül’de gerçekleşir.

SONBAHAR EKİNOKSU GERÇEKTEN SONBAHARIN İLK GÜNÜ MÜ?

Mevsimlerin astronomik alanda tanımlarına göre bu sorunun cevabı evet. Sonbahar ekinoksu sonbaharın ilk gününü işaret etmektedir. Astronomik mevsimler, Güneş’in gökyüzündeki konumuna bağlıdır. Mevsimleri sıcaklık döngülerine ve Gregoryen takvimini dayanan meteorolojik tanımına göre, Kuzey Yarımküre’de sonbaharın ilk günü genellikle 1 Eylül (Güney Yarımküre’de 1 Mart) olarak kabul edilmektedir.

SONBAHAR MEVSİMİNDE DÜNYADA NELER OLUR?

Sonbahar 23 Eylülde başlayarak 21 Aralığa kadar devam eden, yazla kış arasında bir geçiş mevsimidir ve kış ayının habercisidir.

Son bahar, yaprak döken ağaçların yapraklarını döktüğü zamandır. Yapraklar düşmeden önce yeşilden kırmızıya, turuncuya, sarıya veya kahverengiye dönüşür. Ayrıca günler daha kısa olduğu için daha az güneş ışığı vardır. Sonbahar mevsimi aynı zamanda aurora mevsimi olarak da adlandırılır çünkü berrak ve açık gecelerde gökyüzü yıldızları iyi bir şekilde izlenmesini sağlar.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN