Ne fındığı ne çayı... Karadeniz'de yetişiyor, 45 ülkeye gönderiliyor, bu sene Ruslardan büyük talep var

Ne fındığı ne çayı... Karadeniz'de yetişiyor, 45 ülkeye gönderiliyor, bu sene Ruslardan büyük talep var

Sık sık fındığı ya da çayıyla gündeme gelen Karadeniz, bu defa bambaşka bir özelliği ile gündeme geldi. Öyle ki bu yıl özellikle de Rusya’dan görülen talep takdire şayan şekildeydi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türk somonu, yılın ilk 9 ayında 351 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşarak dikkat çekti. Özellikle Rusya'nın talep artışıyla birlikte, Türk somonu 45 ülkeye ihraç edilmeye devam ediyor.

yeni-proje-28.jpg

İHRACATTA ÖNEMLİ ARTIŞLAR

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türk somonu ihracatı 2023’ün Ocak-Eylül döneminde yüzde 6 artış göstererek 351 milyon 350 bin dolara ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 330 milyon 169 bin dolardı. Ayrıca, ihraç edilen somon miktarı da 51 bin 239 tondan 57 bin 675 tona yükseldi. Böylece, miktar bazında yüzde 13'lük bir artış sağlandı.

RUSYA'DAN GELEN TALEP

Türk somonuna en büyük talep, Rusya Federasyonu’ndan geldi. Bu dönemde Türkiye, Rusya’ya 42 bin 252 ton somon ihraç ederek 244 milyon dolardan fazla gelir elde etti. Geçen yılın ilk 9 ayında bu rakam 34 bin 382 ton ve 197 milyon dolardı. Bu da, Rusya’ya yapılan somon ihracatında yüzde 23'lük bir artış anlamına geliyor.

yeni-proje-29.jpg

YENİ PAZARLAR AÇILIYOR

Türk somonu bu yıl yalnızca Rusya’ya değil, Filipinler, Mısır, Umman, Slovenya, Bahreyn, Özbekistan ve Sırbistan gibi ülkelere de ihraç edildi. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, pazar çeşitliliğini artırmak için çalışmalara devam ettiklerini ve özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nin önemli bir pazar olduğunu vurguladı.

ÇİN'DE TANITIM FAALİYETLERİ

Kalyoncu, Çin'de düzenlenecek büyük su ürünleri fuarında Türk somonunun tanıtımına ağırlık vereceklerini belirtti. Bu fuar, Türk somonunun global pazarda daha fazla yer edinmesine yardımcı olmayı hedefliyor. Japonya’nın da Türk somonu için stratejik bir pazar olduğunu kaydeden Kalyoncu, bu ülkeye yönelik gümrük vergilerinin sıfırlanması için girişimlerini sürdüreceklerini ifade etti.

yeni-proje-30.jpg

GELECEKTE DAHA İYİ RAKAMLAR BEKLENİYOR

Türk somonunda pazar çeşitliliğini artırarak 2023 yılını daha iyi rakamlarla kapatmayı hedeflediklerini belirten Kalyoncu, su ürünleri sektörünün gelecekteki potansiyelini vurguladı. Somon ihracatının artışı, Türkiye’nin su ürünleri üretiminde ve global pazardaki yerinde önemli bir rol oynayacak.

Türk somonu, Karadeniz’in değerli bir kaynağı olarak 45 ülkeye ulaşarak, Türkiye’nin ihracatında önemli bir yer tutmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN