Araplar kapış kapış alıyordu, şimdi yüzüne bakmıyorlar! İtalyanlar o meyvede Türkiye'ye rakip oldu

Araplar kapış kapış alıyordu, şimdi yüzüne bakmıyorlar! İtalyanlar o meyvede Türkiye'ye rakip oldu

Bir zamanların Arapların kapış kapış götürdüğü o ürün şimdilerde İtalyanların gözdesi oldu. Araplar yüzüne bakmıyor İtalyanlar Türkiye'ye rakip çıkıyor. Yüksek rekolte yüz güldürürken fiyatlardaki belirsizlik devam ediyor.

Aydın dağlarında üreticilerin hummalı çalışması başladı. Lezzetiyle kış aylarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan kestaneler bahçeden sofralara doğru yola çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl sezonda oldukça yüksek bir rekolte beklenirken toptan fiyatların geçtiğimiz yıllara göre daha düşük olması tahmin bekleniyor. Dağlarından tek tek toplanan kestaneler Araplar tarafından kapışılırken şimdilerde yüzüne bakılmıyor.

ÇUBUKLARLA YERE DÜŞÜRÜLÜYOR

Üreticiler yaklaşık bir ay sürece kestane hasadı için kolları sıvadı. Gittiğimiz yıllara oranla bu yıl 10 gün önce başlayan kestane hasadı işçilerin bahçedeki hummalı çalışması ile sürdürülüyor. Çocuklarla ağaçlardan yere düşürülen kestaneler işçiler tarafından toplanırken gömü denilen yerlerde 10-15 gün bekletildikten sonra dış kabuklarından ayrılıyor.

Aydın dağlarında kestane hasadı telaşı başladı - Ege Meclisi

Kestane hasadında beraber çalışan kadın ve erkek işçiler görev paylaşımı yaparak hasadı sürdürüyor. Erkekler çırpıcı ve taşıyıcı görevini üstlenirken kadınlar ise toplayıcı olarak kestane hasadında görev alıyor. Sabahın erken saatleri ile işbaşı yapan işçiler akşam saatlerine kadar çalışmalarını sürdürüyor.

İŞÇİLERE İYİ BAKILIYOR

Kestane hasadını zorlayıcı bir iş olması ve yorucu olması nedeniyle hasatta çalışan işçiler tarla sahipleri tarafından her gün özel ve bol kalorili yemeklerle besleniyor. Yevmiyeleri ise diğer işçilere göre daha yüksek tutulurken kestane işçiliğinin bilenler için oldukça kolay olduğu da belirtiliyor. Kestane toplarken en zor işlemin yüksek ağaçlara çıkarak sırıkla kestane düşürmek olduğu belirtildi.

Kestane hasadı başladı! Rekolte arttı, fiyat düştü - Ekonomim

BU YIL ERKEN TOPLANIYOR

Kestane hasadı 10 gün erken başlarken üreticilerden Metin Yağcı, az da olsa etkili olan yağışlarla birlikte ağaçların kendine geldiğini aktardı. Bu yıl hasat sezonunun erken başladığını ifade eden Yağcı, zor ve uğraş isteyen bir iş olduğunu söyledi. Önce kestanenin ağaçtan döküldüğünü ardından gömü denilen yerde bekletildiğini ifade eden Yağcı, “Orada bekleme süresi var, 10 gün ile 20 gün arasında. Kabuğu nemli havada daha çabuk çürür. Daha sonra kabuğu soyulduktan sonra depolara gider ve boylama yapılır. Nereye gidecekse bir kilodan bir tona kadar ambalajlama işlemi yapılır. Kestane fabrikalarında işlenir ve ihracata gider” şeklinde konuştu.

Aydın dağlarında kestane hasadı telaşı başladı | Bodrum'da Bugün

KESTANE HASADI SEKTEYE UĞRAŞILIYOR

Kestanenin son derece güzel bir ürün olduğunu belirten Yağcı, kestanenin tok tutma özelliğinin yanı sıra ini ve kalorisi yüksek bir ürün olduğunu da belirtti. 4 5 tane kestane tüketen kişinin ekmekten daha çok tok kalacağını belirten Yağcı İsrail'in bölgeyi savaşa sürüklemesi ile birlikte Ortadoğu'da kestane ihracatını tekneye uğradığını da dile getirdi.

İsrail ile işlerin bozulması durumunda Arabistan ağırlıklı işlerinde sekteye uğradığını ifade eden Yağcı Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün, Kuveyt gibi ülkelere çok fazla ihraç yaptıklarını belirtti. Daha sonra İtalyanların bu ürünü pazarladığını ve kestane konusunda dünyayı hakim olduğunu ifade eden Yağcı, Türkiye'nin İtalya'dan daha fazla kestane ürettiğini ancak pazarın İtalyanların elinde bulunduğunu aktardı.

Aydın Dağlarında Kestane Hasadı Telaşı Başladı - Gazete Aydın

KESTANE FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Rekolte ve fiyat konusunda bu yıl geçtiğimiz yıl olduğu gibi boylama beklenmediğini ifade eden Yağcı geçen seneki fiyatları ulaşmanın bu sene mümkün olmadığını vurguladı. Geçtiğimiz sene 160 TL'ye kadar kestane satıldığını ifade eden Yağcı bu yıl bu fiyatların görülmesinin zor olduğunun altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN