İlber Ortaylı'dan 'Bozkurt' açıklaması! Merih Demiral'e destek: "Devlet çok kullandı..."

İlber Ortaylı'dan 'Bozkurt' açıklaması! Merih Demiral'e destek: "Devlet çok kullandı..."

Avusturya karşısında zaferi getiren isim olan Merih Demiral, UEFA tarafından 2 maç men cezasına çarptırıldı. Milli yıldız Hollanda maçında forma giyemeyecek. Merih'in 'Bozkurt' selamı bazı tartışmaları beraberinde getirirken ünlü tarihçi İlber Ortaylı, tecrübeli savunma oyuncusuna destek oldu.

Almanya'da düzenlenen 2024 Avrupa Şampiyonası'nda Avusturya karşılaşmasında zaferi getiren golü kaydeden isim olan Merih Demiral, UEFA tarafından 2 maç men cezasına çarptırıldı. Tecrübeli file bekçisi yarın akşam oynanacak Hollanda müsabakasında forma giyemeyecek.

Merih Demiral'ın 'Bozkurt' selamı bazı tartışmaları beraberinde getirirken Prof. Dr. İlber Ortaylı, milli savunma oyuncusuna destek olan açıklamalara imza attı.

Bozkurt'un Türk tarihinde bir sembol olduğunu belirten Ortaylı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir. Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür. Destanları, hikâyeleri var. Tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir.

MİLLİ MÜCADELEDE BİLE KULLANILDI

O yüzden yaşam savaşı veren, özgürlük savaşı veren milletler için ayrı bir sembolik değeri ve önemi vardır. Millî Mücadele’de de sembol olarak vardır. Devlet çok kullandı. Eserlerde vardır. Kimseyi alakadar etmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır. Bozkurt birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır. Roma’nın (Remus ve Romulus’u büyüten) kurduyla bağlantısı var mıdır bilemem ama başka milletler de kullanmıştır onu. Macarlar mesela. Ayrıca Volga Nehri boyunca kullanılır o sembol. Ecnebiler de Atatürk’e ‘Bozkurt’ diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi. Paraların üzerinde kullanıldı, hatırlayın o dönemi. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kalktı o semboller.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN