Matematik öğretmenliğini bıraktı, çiftçi oldu! O ilde ilk kez yetiştirdi: Köydekilerin hayatını değiştirdi

Matematik öğretmenliğini bıraktı, çiftçi oldu! O ilde ilk kez yetiştirdi: Köydekilerin hayatını değiştirdi

Öğretmenliği bırakan kadın, o ürünü o ilde ilk kez yetiştiren kişi oldu! Yetişen ürünle çeşit çeşit aromatik ürünler elde etti. Öğretmenliği bırakarak attığı adımla köydekilerin hayatını değiştirdi...

Düzce’nin Konaklı köyünde yaşayan Esra Eser, korona virüs dönemiyle başlayan köy hayatında lavanta yetiştiriciliği ve aromatik ürünler üretimiyle büyük bir başarı hikayesi yazdı. Esra Eser, lavantadan elde ettiği ürünlerle sadece kendi hayatını değil, aynı zamanda köydeki kadınların da yaşamını değiştirdi.

LAVANTADAN AROMATİK ÜRÜNLERE YOLCULUK

Pandemi sürecinde şehirden köye taşınan Esra Eser, burada köy hayatına adapte olabilmek için yetiştirebileceği bitki arayışına girdi. İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun’un yardımlarıyla lavanta yetiştirmeye karar veren Eser, kayınvalidesine ait arazide Düzce’de ilk defa lavanta ekimi gerçekleştirdi. Lavantaların kokusu ve görüntüsü kısa sürede ilgi odağı oldu. Bu ilgiden faydalanarak lavanta sabunları, kremler, oda spreyleri ve bal gibi çeşitli aromatik ürünler üretmeye başlayan Eser, bu ürünleri internet üzerinden pazarlamaya başladı.

Matematik öğretmenliğinden lavanta yetiştiriciliğine

DÜZCE KONAKLI KÖYÜ KADINLARI TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİNİ KURDU

Esra Eser’in başarısı bununla sınırlı kalmadı. Konaklı köyündeki kadınları da harekete geçirerek, Düzce Konaklı Köyü Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu. Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun’un teşvikiyle köydeki kadınlarla birlikte tarımsal bitkiler yetiştiren Eser, bu ürünleri de katma değeri yüksek ürünler haline getirerek pazarlamaya başladı.

MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİNDEN ÇİFTÇİLİĞE

Şehir hayatından köy hayatına geçiş sürecini anlatan Esra Eser, "Matematik öğretmeniydim, şu an çiftçilik yapıyorum. Korona virüs dönemiydi. Eşim ile birlikte şehirde yaşıyorduk. Köye geldik. Bir şeyler ekip biçmek istiyorduk. Bu süreçte lavanta fikri çok güzel geldi. Düzce’de lavantayı ilk defa denedik. Çok da güzel oldu. Düzce’de yetişmeyen bir şey yok ama lavanta da çok güzel oldu. Bunun üzerine devam ettik. Şehir hayatından köy hayatına geçişte severek yaptıktan sonra zor bir şey yok. Merakım vardı. Çok da severek yapıyorum. Tabii bu noktada destek verenlerimiz de, eğitim verenlerimiz de çok oldu. Tarım ve Orman İl Müdürümüz Esra Uzun ziraat mühendisleriyle her konuda arkamızda oldu. Bu nedenle çok da işin zorluğunu yaşamadım açıkçası. Bizim lavantalarımız sağlık ve gıda sektöründe kullanılan lavanta türü. Yağından ve suyundan yan ürünler yapıyoruz. Sabun, krem vesaire gibi" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN