Türkiye'nin en çok börek yiyen ili belli oldu! Oraya börekçi açan paraya para demiyor

Türkiye'nin en çok börek yiyen ili belli oldu! Oraya börekçi açan paraya para demiyor

Türk kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri börek! Özellikle o ilimiz bu lezzetten hiç vazgeçemiyor. Misafiri gelince, kahvaltı yapacağı zaman, atıştıracağı zaman ilk tercihi börek oluyor! Oraya börekçi açan paraya para demiyor...

Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan börek, Türk mutfağında büyük yer kaplıyor. Birçok kişi böreği yapmak yerine börekçiden almayı tercih ediyor. Kahvaltıda, misafir ağırlarken ve atıştıracağı zaman ilk akla gelen börek oluyor.

Börekçi İş Adamları Derneği (BİADER) Başkanı Mehmet Ali Geçer, İstanbul'da günlük tüketilen börek miktarının 320 ton olduğunu ve ortalama olarak her 10 kişiden birinin güne börek yiyerek başladığını belirtti. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan börek, özellikle kahvaltı sofralarının baş tacı olmaya devam ediyor.

İstanbul'da her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor

İSTANBUL'DA BÖREK TÜKETİMİ

İstanbul, Türkiye genelinde en fazla börek tüketilen şehirlerin başında geliyor. BİADER Başkanı Geçer, İstanbul'da yaklaşık 8 bin börekçi bulunduğunu ve bu börekçilerin günlük ortalama 320 ton börek sattığını söylerken şu ifadeleri kullandı: "İstanbul'da ortalama 8 bin börekçi var. Bunlar içinde 200 kilo börek tüketen işletmelerimiz de var, 25-30 kilogram satış yapan işletmelerimiz de ama biz ortalamaya baktığımızda İstanbul'da 320 ton börek tüketimi oluyor. Bu da 200 gramlık porsiyondan düşünüldüğünde 1 milyon 600 porsiyon börek demek. İstanbul nüfusunun 16 milyon olduğunu düşünecek olursak her 10 kişiden birisi günde bir porsiyon börek yiyor. İstanbul'un yüzde 10'u güne börek yiyerek başlıyor. Yani 320 ton dediğiniz zaman 16 kamyon börek yapar, gözümüze bir anda çok fazla gelir ama nüfus sayısına baktığınız zaman 10 kişiden birisi 200 gram börek yemiş olacak."

PRATİK VE DOYURUCU BİR SEÇENEK

Börek, pratik ve doyurucu olması nedeniyle özellikle yoğun çalışma temposuna sahip kişiler tarafından tercih ediliyor. BİADER Başkanı Geçer, "Düşünsenize börek yediğiniz zaman ekmek aramıyorsunuz, başka bir şey aramıyorsunuz. Hem pratik hem de doyurucudur. Toplumun damak yapısına da uygundur." ifadelerini kullandı.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN BÖREK ÇEŞİTLERİ

İstanbul'da en çok talep gören börek çeşidi kıymalı börek olduğunu belirten Geçer, "Kol böreği ekseninde baktığımız zaman dört çeşit yapılıyor. Ispanaklı, peynirli, kıymalı ve patatesli yapıyoruz. 100 kilo böreğin 50 kilosu kıymalı 50 kilosu diğer bütün çeşitlerden oluşur. Kıymalı yine başı çekiyor. Kol böreğinde insanlar kıymalı, su böreğinde peynirli tercih ediyor." dedi.

KIŞ AYLARINDA TÜKETİM ARTIYOR

Geçer, börek tüketimi mevsimlere göre de değişiklik gösterdiğini belirterek "Yazın gerek sıcak havadan olsun, gerek okulların kapalı olması gerekse de tatil sezonu olduğu için börek satışı bir miktar azalıyor. Çünkü börek daha çok çalışan kesimin tükettiği bir ürün. İstanbul'da kışın yaza göre ortalama yüzde 25 daha çok tüketim oluyor." dedi.

BÖREK MALİYETLERİ

Geçer, enerji, nakliye, ürün ve personel ücretlerine gelen zamların börek maliyetlerini arttırdığını ve bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, börekçilerin çoğu hammaddeleri yüzde 1 KDV ile alıp yüzde 10 KDV ile sattığını, bu durumun işletmeleri zorladığını söyledi.

2018 yılında kurulan Börekçi İş Adamları Derneği (BİADER), mesleği geliştirme ve mesleki standartları yükseltmeyi hedefliyor. Geçer, börekçiliği bir sanat olarak gördüklerini ve mesleği daha fazla öne çıkarmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, dernek adındaki "iş adamları" ifadesini kaldırarak, "Börekçiler Derneği" adı altında faaliyet göstermeyi planladıklarını açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN