Yurt genelinde etkisini gösteren sıcak hava dalgası, sonbaharın gelmesiyle birlikte yerini yağışlı havaya bıraktı. Yağışların düzensiz ve ani şekilde gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Demir, bu durumun kuraklık sonrası yüzey akışına yol açarak sel tehlikesi oluşturabileceğini ifade etti. Önümüzdeki 1-2 ayın dikkatli geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, iklim değişikliğiyle mevsimlerin yer değiştirdiğini ve yağış eksikliğinin yer altı su kaynaklarını olumsuz etkilediğini söyledi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, ülke genelinde belirli bölgelerde ciddi sel felaketi riskinin bulunduğunu belirtti.
Yaşanan kuraklık sonrası ani ve şiddetli yağışların yüzey akışına neden olduğunu ifade eden Demir, “Önümüzdeki günlerde çok ciddi sel tehlikeleri ile karşılaşabiliriz” uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Demir, Türkiye’de yağışların düzensiz şekilde devam ettiğini ve anlık yağışların sel felaketi yaratabileceğini vurguladı. “Yağış miktarları kısa süreli ve ani olarak düşüyor. Önümüzdeki 1-2 ay dikkatli geçirmekte fayda var. Uzun vadede, 2024 sonbaharı ve 2025 yılının ilkbahar aylarına girişte risklerin artarak devam edeceğini söylemek yanlış olmaz” diye konuştu.
'MEVSİMLER YER DEĞİŞTİRMEYE BAŞLADI'
Ülke genelinde yağış dağılımlarının değişimden dolayı insan, hayvan ve tarımsal yaşamların etkilendiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Demir, şunları söyledi:
“Dünyada ve ülkemizde küresel iklimin etkileri son yıllarda artarak kendini göstermektedir. Ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde son 1 yıl oldukça farklı yağış rejimlerini beraberinde getirdi diyebiliriz. Bunu hep beraber yaşadık. Zaman zaman kış ve yaz kuraklıkları, zaman zaman ani yağışlar ve şiddetli yağışlar ile değişik bölgelerde oluşan seller, bu sürecin sonucu olarak karşımıza çıktı.
Yağış rejiminde çok fazla değişim olmasına rağmen mevsimlerde değişimler yaşamaya başladık. Mevsimler yer değiştirmeye başladı. Kışı hemen hemen çoğu yerde nerdeyse hiç yaşamadık. Kış ayı çok ılıman geçti. Kar yağışı çoğu bölgede olmadı. Yaz aylarına girdiğimizde de almamız gereken yağışları alamadık. Son birkaç gündür farklı bölgelerde yağışlar almamıza rağmen bu yağışların yıl içerisinde dağılımlarının değişimi ve süreci, geçtiğimiz bir yıl içerisinde hem insan yaşamını hem de tarımsal üretim ile hayvanların yaşamını doğrudan etkilemekte. Eğer böyle devam ederse, bizler gerekli tedbirleri almazsak ilerleyen dönemlerde yağış rejimi dolayısıyla daha büyük değişimler yaşamamız mümkündür”
‘SON 1-2 AYDA FARKLI BÖLGELERDE ÇOK CİDDİ KURAKLIK VAR’
Son olarak, yetersiz kar yağışının yer altı su kaynaklarına olumsuz etkisi olduğunu belirten Demir, “Son 1-2 ayda Türkiye’nin farklı bölgelerinde ciddi kuraklık gözlemleniyor. Eğer bu süreç devam ederse, yağış rejimindeki değişim daha büyük sorunlara yol açabilir” dedi.