Kadınların Alzheimer'a yakalanma riski erkeklerden daha fazla

Kadınların Alzheimer'a yakalanma riski erkeklerden daha fazla

Nöroloji Uzmanı Dr. Turgay Dölek, kadınların Alzheimer hastalığa yakalanma riskinin erkeklere göre daha fazla olduğunu belirtti. Dölek, şu anda dünyada 47 milyon Alzheimer hastasının olduğunu, 2050 yılında bu sayısının 130 milyona ulaşmasının tahmin edildiğini aktardı.

Şırnak Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Turgay Dölek, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla hastalığa dair açıklama yaptı. Alzheimer’ın genellikle 65 yaş ve üzeri bireylerde görüldüğünü belirten Dr. Dölek, kadınların hastalığa yakalanma riskinin erkeklere göre daha fazla olduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde şu anda 47 milyon Alzheimer hastası olduğunu, 2050 yılına kadar bu sayının 130 milyona ulaşmasının beklendiğini söyledi.

'KADINLARDA ERKEKLERDEN DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR'

Alzheimer'ın hem hasta için hem de hasta yakınları için bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini belirten Uzman Dr. Dölek, "Demans (bunama) grubu içerisinde yüzde 70 oran ile en sık görülen hastalıktır Alzheimer hastalığı. 'Unutkanlık' hastalığı demektir. Genellikle 65 yaşın üstündeki bireyleri etkiler. Beyinde hücrelerin ölümü ile seyreden bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden biraz daha fazla görülür. Alzheimer hastalığı ülkemizde yaklaşık olarak 600 bin kişi de mevcuttur. Dünya üzerinde ise 47 milyon insanda Alzheimer hastalığı mevcuttur. 2050’li yıllara geldiğimizde bu sayının dünya genelinde 130 milyon ulaşması tahmin edilmektedir” dedi.

4554.jpg

'HASTALIK İLERLEDİKÇE HASTALAR UNUTKANLIKLARINI DA UNUTUYOR'

Hastalığa yakalanan kişilerin hastalığın ilerleyen dönemlerinde günlük yaşantılarında desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Dölek, genellikle ileri yaş ile ilişkili bir hastalık olduğunu ifade etti.

Alzheimer'a ilişkin bilgiler paylaşan Dölek şu ifadeleri kullandı:

"Hastalık üç evreden oluşur. Bu evrelerin de öncesindeki preklinik dönemde hastaların iç görüleri korunmuştur ve kendileri unutkanlıklarını fark ederek hekime müracaat edebilirler. Fakat hastalık ilerledikçe tabiri caizse unutkanlıklarını da unuttukları için yakınları veya aile bireyleri hastanın günlük yaşamı içerisinde bazı işleri yapmakta zorlandığını, davranışsal problemler yaşadığını fark ederek nöroloji hekimine muayene için getirirler. Tabii ki biz Alzheimer hastalığı tanısı koymadan önce unutkanlık yapan diğer sebepleri ayırt etmek için bazı testler yapmaktayız. Kan testi, beyin görüntülemeleri ve mental durum testleri, hastanemizde de psikologlar tarafından mini mental test uygulaması yapmaktayız. Daha sonrasında da hastalığın tanısını koyduktan sonra tedavisine, tedavi yaklaşımına geçmekteyiz. Burada en önemli husus Alzheimer hastalığının ve Alzheimer hastasına yaklaşımın hasta yakınları tarafından çok iyi özümsenmesi ve bu konuda da tıbbi profesyonellerin hasta yakınlarına eğitici ve bilgilendirici şekilde yaklaşmaları gerekmektedir"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN