Oltasında görünce şok yaşadı! Bu balığın insan gibi yüzü var: Dünyanın konuştuğu canlı Antalya'da ortaya çıktı

Oltasını denize atan amatör balıkçı oltasına gelen balığı görünce şaşkına döndü! Yüzü insan yüzüne benziyor. Dünyanın konuştuğu canlı Antalya'da ortaya çıktı...

Akdeniz'de nadir rastlanan ve halk arasında "insan yüzlü" olarak bilinen sapan balığının popülasyonu, av baskısı ve azalan yavrulama sayıları nedeniyle hızla düşüyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynaklarını Koruma Birliği (IUCN) tarafından "nesli azalan tür" olarak Kırmızı Liste’ye eklenen sapan balığının avlanması yasaklanmış durumda. Ancak, bu tür balıklar zaman zaman balıkçıların oltasına takılabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Antalya'da bu türden bir balık, amatör bir balıkçının oltasına takıldı.

ANTALYA'DA AMATÖR BALIKÇININ ŞAŞIRTICI KEŞFİ

Antalya'nın Serik ilçesi açıklarında, amatör bir balıkçı tarafından yapılan av sırasında ilginç bir olay yaşandı. Balıkçı, canlı yem olarak kullandığı barbunu 35 metre derinliğe bıraktıktan sonra, oltasına takılan büyük bir balığı yüzeye çıkardı. Oltasında "insan yüzlü" sapan balığını gören balıkçı, kısa süreli bir şaşkınlık yaşadı. Daha sonra, tekne kaptanının bu balığın nesli tehlike altındaki türler arasında yer aldığını belirtmesi üzerine, balıkçı sapan balığı ile fotoğraf çektirdikten sonra balığı zarar vermeden denize geri bıraktı.

SAPAN BALIĞININ KORUNMASI GEREKİYOR

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, sapan balığının popülasyonundaki kritik düşüşe dikkat çekerek, türün korunması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Gökoğlu, sapan balığının "kemane balığı" olarak da bilindiğini belirterek "Bu balık, kemane balığı olarak bilinen, dipten beslenen tür. Kemane balığının avlanması yasak. Nesli tehlike altında. Popülasyonu kritik seviyedeki balık türleri arasında yer alıyor. Dipte kumulda beslenmesini yapar. İnsan yüzlü balık olarak bilinir. Kıkırdaklı balık türleri arasında yer alır. Zararsız türdür. Az sayıda yavru verir. Yumurta anne karnında gelişir ve doğum şeklinde üreme olur. Bu türlerin korunması gerekiyor. Balıkçılarımıza nesli tehlikedeki türleri yakaladıklarında zarar vermeden denize bırakmaları çağrısı yapıyorum" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN