İncir bereketi eve gelin getiriyor: Evlenecek gençlerin gözü incir hasadında! Bu işin sonu düğünle bitiyor

İncir bereketi eve gelin getiriyor: Evlenecek gençlerin gözü incir hasadında! Bu işin sonu düğünle bitiyor

Bu şehirde evlenmek isteyenler incir hasadını bekliyor. Bereketini evlere getiren incir sezonu düğününe sonlandırıyor. Dünyanın en kaliteli incir üretiminin yapıldığı o şehirde tüm gençler dört gözle hasadın tamamlanmasını bekliyor.

Dünyada incir denildiğinde akla ilk gelen şehir Aydın oluyor. Hasat sezonunun devam ettiği Aydın'ın Germencik ilçesinde Dampınar Mahallesi yetiştiricileri sabah erken saatlerde bahçenin yolunu tutuyor. İşçiler ilk önce ağaçların altına düşen ürünleri topluyor daha sonra sırık ile birlikte ağaç üzerinde kuruyan incirleri tek tek düşürüyor. Kadın işçilerin tek tek elle topladığı ürünler tünele serilip yaş ve kuru olarak ayrılıyor. Tünelde kurumaya bırakılan yaş İncirler boylarına göre sınıflandırılırken seraya doğru yola çıkıyor.

SONU DÜĞÜNE ÇIKIYOR

Aydın'da devam eden hummalı çalışmalar devam ederken herkesin gözü hasat sezonuna döndü. Tatlı telaşın sonucunda gençler düğün hazırlıklarına başlıyor. Kırsal bölgede bulunan mahallelerde hasat sonunda nişan ve düğünden yapılırken bu yıl hasadın tamamlanması ile birlikte birçok mahallede Eylül ve Ekim ayında çok sayıda düğün ve nişan yapılacak.

İncirin bereketi gelin getiriyor! Evlenecek gençler hasadı bekliyor - YeniSöke Gazetesi

EN ÖNEMLİ ŞEY HASAT ZAMANI

İncir üretimi yapan Mehmet Sarı, bahçesindeki ürünlerin toplanmaya başladığını belirtti. Bölgenin ve Türkiye'nin en önemli tarım ürünlerinden biri olarak incirleri işaret eden Sarı, bölgenin bir kısmında inciri taze toplayarak ticaretinin yapıldığını aktardı. Sarı kendilerinin kuru olarak ticaretini yaptığını dile getirdi. İncir hasadında zamanın altını çizen Sarı, inciri 1 saat geç topladığında kuruduğunu ve maddi değerinin kalmadığını vurguladı.

İncirin bereketi gelin getiriyor! Evlenecek gençler hasadı bekliyor - YeniSöke Gazetesi

Ürünlerin bir gün önceden de toplanamayacağını ifade eden Sarı, incirin önce taze incir olarak geliştiğini ardından dalında bekleyerek kuruduğunu vurguladı. Mehmet Sarı, “Bu incir olgunlaştıktan sonra kendiliğinden kopar. Ağacın üzerinde kuruyup düşmeyenleri ise biz sırıkla vurup düşürüyoruz. Sonra ağaçların altındaki incirler toplanıp ayıklanır, iyice kurutulur. İncir tüketiciye ulaşana kadar en az 5 kez üreticinin elinden geçiyor. İnciri topluyorsun, sergiye seriyorsun, sergiden alıp yığınağa götürüyorsun. Sonra tek tek seçiyorsun. İncirin yaşını ve kurusunu bir birinden ayırıyoruz. Yaşı serada kurumaya bırakıyoruz. İncir dışarıdan göründüğü gibi hasadı kolay bir ürün değil. Oldukça zahmetli bir ürün. İncirin bu yıl fiyatı güzel. Ama kuraklıktan dolayı ürün az.” dedi.

Aydın'da taze incir hasadı sürüyor - Ekonomim

GENÇLER İPLE ÇEKİYOR

Gençlerin hasadın sonlanmasını iple çektiğini söyleyen Mehmet Sarı, incir hasadının gençler için son derece önemli olduğunun altını çizdi. Güzel bir sezon geçmesini bekleyen gençler sezon sonunda nişan ve düğün için çalışmaya başlıyor. Ekin ve Kasım ayında herkes gibi kendisinin de oğlunu evlendireceğini söyleyen Mehmet Sarı, “Yıllardır hasat sezonun sonunda düğünler kurulur, incir üreticileri çocuklarını evlendirir. İncirin şuanda fiyatları iyi. Ama kuraklık nedeniyle rekolte düştü. Keşke bu fiyatlarla kuraklık olmasaydı üreticinin cebi para görürdü.” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN