Sivas ve Malatya'dan sonra sıra bu illere geliyor! Uzmanlar deprem beklenen illeri tek tek açıkladı

Sivas ve Malatya'dan sonra sıra bu illere geliyor! Uzmanlar deprem beklenen illeri tek tek açıkladı

Deprem kuşağında yer alan Türkiye'den korkutan uyarı geldi. Sivas ve Malatya'nın ardından sarsıntı sırası bu illere geçiyor. Uzmanlar tarafından deprem beklenen iller tek tek açıklandı. İşte deprem beklenen iller...

Türkiye gündeminde yer alan depremlerin ardından korkutan uyarı yapıldı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) paylaştığı Diri Fay Haritası'na gözler çevrildi. Deprem kuşağında bulunan Türkiye'de, deprem riskiyle karşı karşıya olan iller belirlendi. İşte deprem riski taşıyan iller...

45 İLDE DEPREM RİSKİ

MTA'nın paylaştığı Diri Fay Haritası'na göre, 45 ilde deprem riski görünüyor. Bu illerde oluşabilecek deprem büyüklüğü 5,5 ve üzerinde sarsıntılar meydana getirebilecek 485 fay hattının bulunduğu açıklandı. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde olan bu fay hatlarına karşı tedbirlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Deprem uyarısında yapı denetimi ve zemin etüdü gibi çalışmalara dikkat edilmesi, riskli alandaki vatandaşların uyarılması gerektiği vurgulandı.

scale-1200.png

EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Deprem riskinin en düşük olduğu dördüncü ve beşinci grup iller arasında yer alan Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman, genel olarak daha az sismik aktiviteye sahip bölgeler olarak öne çıkıyor. Bu iller, yeşil doğası ve turistik güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin doğal zenginlikleri, bu illeri hem yaşam alanı hem de turizm açısından cazip kılıyor.

1200x627-turkiye-fay-hatlari-haritasi-deprem-fay-hatlari-nereden-geciyor-turkiyedeki-faylar-1637156610022.webp

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Üçüncü derece riskli iller, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir olarak belirlenmiştir. Bu iller, yer altı su kaynaklarının zenginliği ve tarım potansiyeli ile de bilinir. Özellikle Antalya, turizm cenneti olmasıyla dikkat çekerken, Eskişehir’in modern yüzü ve öğrenci nüfusu ile dinamik bir şehir kimliği var.

1720439.jpg

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İkinci derece riskli iller arasında Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı ve Çorum yer alıyor. Bu iller, hem tarihsel zenginlikleri hem de kültürel çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Örneğin, Diyarbakır surları, tarihi ve kültürel mirasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

220756.jpg

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Diri Fay Haritası’na göre birinci derece riskli iller, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak listeleniyor. Bu iller, yüksek sismik aktiviteye sahip olmalarının yanı sıra, tarım, sanayi ve turizm açısından da önemli merkezlerdir. Özellikle İzmir, hem ekonomik gücü hem de kültürel etkinlikleri ile Türkiye'nin en dinamik şehirlerinden biridir. Balıkesir ise zeytin ve zeytinyağı üretimiyle bilinirken, Muğla’nın eşsiz plajları ve tarihi kalıntılarıyla turizmdeki yeri tartışılmaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN