Bir liraya bile tenezzül ediyorlar! Bakan Simşek açıkladı: En çok vergi kaçıran meslek buymuş

Bir liraya bile tenezzül ediyorlar! Bakan Simşek açıkladı: En çok vergi kaçıran meslek buymuş

Bir liraya bile tenezzül ediyorlar! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı! En çok vergi kaçıran meslek buymuş...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçağı ve kayıt dışı ekonomiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, vergi ödeme konusunda yaşanan sıkıntılara ve özellikle bazı sektörlerdeki kaçaklara dikkat çekti.

FIRINCILAR VE KDV KAÇAĞI

Mehmet Şimşek: Birçok ülkeye göre durumumuz iyi

Bakan Şimşek, vergi kaçakçılığının en yoğun yaşandığı sektörlerden biri olarak fırıncılık sektörüne dikkat çekti. En düşük KDV oranının ekmekte olduğunu hatırlatan Şimşek, fırıncıların çoğunlukla fiş kesmediğini belirtti. Şimşek, "Siz hiç fırıncının size hiç fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu, hiç verginin gelmediği yerler fırıncılarr" dedi.

LÜKS HARCAMALAR VE VERGİ KAÇAĞI

Türkiye'de vergi kaçakçılığının sadece küçük esnafta değil, aynı zamanda yüksek gelir grubunda da yaygın olduğunu belirten Bakan Şimşek, çarpıcı bir örnekle durumu özetledi. Şimşek, "Bir vatandaşımız büyükşehirlerden birinde 32 tane daire almış, bizde vergi kaydı yok. Hayatında hiç beyanname vermemiş. Yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşımız var. Çağırıyoruz, ‘izah et’ diyoruz ama izahları yok. ‘Bu parayı kazandığınızı kanıtla’ diyoruz kanıtlayamıyor" açıklamasında bulundu.

BERBER OLAYI VE KAYIT DIŞI EKONOMİNİN YAYGINLIĞI

Mehmet Şimşek: Kayıt dışılıkla mücadelede denetimler yoğunlaştı

Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonominin gündelik hayattaki örneklerine de değindi. Bir arkadaşının İstanbul’daki lüks bir semtte berbere gittiğinde yaşadığı olayı anlatarak şunları söyledi:

Arkadaşım İstanbul’da lüks semtte berbere gidiyor, 2.500 lira fiyat çıkıyor. Kartla ödeme almıyorlar. Arkadaşım ‘Üzerimde nakit yok’ deyince esnaf ‘Bankamatik yakında’ diye cevap veriyor.

*Fahiş fiyat uygulanıp oyuna geldiğini düşünen arkadaşıma kuaför bu kez bir IBAN’a göndermesini söylüyor. Banka müdürü ‘Şirkete ya da size aitse olur gönderirim’ diyor. Fakat kuaför, IBAN’ın kardeşine ait olduğunu söylüyor. Arkadaşım bu kez ‘IBAN sahibi terörist de olabilir, kaçak da. Karttan alın, yoksa çıkıyorum’ diyor ama esnaf üzerine 500 lira komisyon koyarak POS’tan çekiyor.

Biz o dükkâna denetime gittik. Bir hafta kimse gelmedi. Çünkü müşterilerini arayıp gelmeyin demiş. Bu, zihniyet meselesi. Hepsi nakit ya da yüzde 20-25 komisyon istiyor. Maliyede 5 bin 500 denetim elemanım var. Ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför, avukat var?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN