Gümüşhane’nin coğrafi işaretli lezzeti! Kalitesi şeker gibi tadından geliyor! En kalitesi bu topraklarda yetişiyor

Gümüşhane’nin coğrafi işaretli lezzeti! Kalitesi şeker gibi tadından geliyor! En kalitesi bu topraklarda yetişiyor

Türkiye'nin az bilinen şehirleri arasında gelen Gümüşhane Kelkit'te yetişen muhteşem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor. Kalitesi şeker gibi tadından geliyor kurutulup işlendikten sonra piyasada yok satıyor. Bölge ekonomisine katkı sağlayan en önemli ürünlerin başında geliyor.

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescili bulunan Kelkit şeker fasulyesinde hasat dönemi başladı. Kurutulup işlendikten sonra satışa sunulması beklenen şeker fasulyeleri herkes tarafından dört gözle bekleniyor. Türkiye'nin en lezzetli fasulyeleri Kelkit'ten çıkıyor.

HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yetiştirilen şeker fasulyelerde hasat dönemi başladı. Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından 2020 yılında coğrafi işaret alan Kelkit şeker fasulyesinin ekimi Haziran ayında tamamlandı.

Dünyaca ünlü Kelkit şeker fasulyesinde hasat zamanı | Gümüşhane Kuşakkaya Gazetesi

Çapa ve sulama işlemlerinin ardından Eylül ayında hasadı başlayan kuru fasulyeler için söküm işlemi devam ediyor. Topraktan çıkarılan ürünler yaklaşık 7 günlük bir kuruma süresinin ardından eleme, ayıklama ve paketleme tesisine gönderiliyor.

Fabrikada gerçekleştirilen işlemlerin ardından satışa çıkarılan ürünler resmen yok satıyor. Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Durmuş, ekimi gerçekleştirilen 6.000 dönüm arazinin olumsuz iklim şartları nedeniyle 700-800 ton arasında rekolte sağlayacağını belirtti.

Dünyaca ünlü Kelkit şeker fasulyesinde hasat zamanı - Sigorta Haber

ZAMAN VE TASARRUF SAĞLIYOR

Makineli tarımın zaman ve maliyet açısından tasarruf sağladığını belirten Durmuş, ilçede bakılmalı tarım ile daha iyi sonuçlar alınabileceğinin altını çizdi. Coğrafi tescil sahibi ürünün hasat sürecinin başladığını dile getiren Durmuş, bu yıl ekimi yapılan 6.000 dönümlük arazinin gelecek yıllarda 10.000 dönüme ulaşacağını aktardı. Fasulyelerin pazar arzının gittikçe geliştiğini ifade eden Durmuş, fasulyede hedefin ihracat yapmak olduğunu da vurguladı.

Koronavirüs salgını Gümüşhane'nin ünlü şeker fasulyesini de vurdu

6.000 dönüm araziden yaklaşık 1500 ton rekolte beklentisi olduğunu ifade eden Durmuş, iklimsel sorunlar nedeniyle istenilen rekolteye ulaşamayacaklarını aktardı. Bazı arazilerin hastalığa yakalandığını ifade eden Durmuş, "Bir hafta önce Kelkit bölgesinde ciddi bir dolu yağışı yaşandı. Bu da tane kaybına neden oldu. İyi olan arazilerimiz de var. Hedefimiz ise en az 700 – 800 ton arası rekolte elde etmek. İnşallah bu rekolteyi yakalayacağız. Hasadı yapıp göreceğiz." açıklamalarında bulundu.

BÖLGEYE EKONOMİK KATKI SAĞLIYOR

12 yıldır çiftçilik yapan İsmail Değirmenci, kuru fasulye, şeker pancarı ve mısır gibi ürünlerin yetiştirildiğini söyledi. 40 dönüm araziye kuru fasulye ekimi gerçekleştirdiğini aktaran Değirmenci, kuru fasulye ekmek için öncelikle tarla sürerek işe başladıklarını söyledi. Bahar aylarında tırmık ve kazmalarla birlikte tarlaya gittiklerini belirten Değirmenci 5 ayda hava şartlarının uygun olması ile birlikte ekim işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi. Haziran ayında çapalanan ürünlerde makine kullanımının işleri kolaylaştırdığını dile getiren Değirmenci, "Çapadan sonrada 5 veya 6 defa ürüne su veririz. Hastalığı olursa ilacını veririz. Bu gün de hasadına başladık. Sökülen fasulyeler kuruduktan sonrada patoza vuracağız." dedi.

Coğrafi işaretli Çamoluk şeker kuru fasulyesinde hasat başladı

Bölgeye en önemli katkı sağlayan ürünlerin başında gelen kuru fasulyenin önemine değinen Değirmenci, kuru fasulye kalitesinin yüksek olmasının kendilerine önemli ekonomik katkı sağladığını da vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN