Ankara'nın tarihine bir gecede beton döküldü! Başkentin simgesel değeriydi: Sökülüp şarj istasyonu yapıldı

Ankara'nın tarihine bir gecede beton döküldü! Başkentin simgesel değeriydi: Sökülüp şarj istasyonu yapıldı

Tarihe tanıklık etmesi ile bilinen ve Ankara’nın önemli noktalarından biri olan o yere yapılanlar görenleri şaşkına çevirdi. Siyasilerden çok geçmeden tepki gelirken CHP’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

CHP'nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na yönelik bir soru önergesi verdi. Önergede, başkent Ankara'nın tarihi simgelerinden biri olan Ankara Garı'nın son dönemde yaşanan değişimle nasıl göz ardı edildiği vurgulandı. Tarihi dokusu ve estetik değeriyle dikkat çeken Ankara Garı'nın, Yeni Hızlı Tren Garı'nın gölgesinde kaldığı ve çevresindeki ağaçların gece yarısı kesilerek yerine elektrikli araç şarj istasyonları yapıldığı öne sürüldü.

yeni-proje-10.jpg

TARİHİ ANKARA GARI’NIN GELECEĞİ TEHLİKEDE Mİ?

Karasu’nun önergesinde, 30 Ekim 1937 tarihinde açılan ve Cumhuriyet dönemiyle özdeşleşmiş Ankara Garı’nın, Yüksek Hızlı Tren Garı'nın devasa yapısı altında küçültüldüğü ifade edildi. Ayrıca, garın önündeki geniş alanın gece yarısı ağaç kesimi ile boşaltıldığı ve bu alanın elektrikli araç şarj istasyonlarına dönüştürüldüğü bilgisi verildi. Karasu, bu durumun tarihi ve estetik değeri olan bir yapının rant kaygılarıyla nasıl göz ardı edildiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Önergede, şu sorulara yanıt istendi:

“Tarihi Ankara Garı’nın önünde kesilen ağaçların tahmini yaşı, miktarı ve türleri nedir ? Ağaçların kesilmesi yerine nakillerinin yapılması neden düşünülmemiştir ? Kesilen ağaçlar için herhangi bir kurumdan izin alınmış mıdır ? Ağaçların kesimiyle oluşturulan yeni şarj istasyonunun projesi ne zaman yapılmıştır ? Elektrikli araç şarj istasyonları genellikle alışveriş merkezleri, otoparklar ve halka açık diğer alanlarda bulunmaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonlarının yerinin navigasyon sistemleri aracılığıyla kolayca bulunabileceği de dikkate alındığında, bölgede daha farklı bir yer seçimi neden yapılmamıştır ? TCDD’nin elinden alınarak Medipol Üniversitesi’ne kiralanan gar sahası, TCDD’nin zaman, mekan gibi operasyonel işletmeciliğini olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması adına bakanlığınızın yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir ? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde, TCDD’nin kiralamak zorunda kaldığı yerler için ödediği kira nedir ?”

yeni-proje-11.jpg

“TİPİK BİR ÖRNEĞİ” DİYEREK ELEŞTİRDİ

Karasu, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada da, şunları söyledi:

“Ağaç kesip, üzerine beton döktüler. Çevreye duyarlı elektrikli araçlar için kurulacak şarj istasyonları da elbette önemlidir ancak o çevrede kurulacak yer bitti de bula bula tarihi özelliği olan, tarihe tanıklık etmiş gar binası önü mü seçildi ? AKP’nin ‘sözde çevreci’ yaklaşımı işte tam da budur. Bu anlayışla mücadelemiz her alanda sürecektir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN