Hasatı ağacın dallarından değil gövdesinden yapılıyor! 200 kilo toplanıyor: Yanığa mideye iyi geliyor…

Hasatı ağacın dallarından değil gövdesinden yapılıyor! 200 kilo toplanıyor: Yanığa mideye iyi geliyor…

Türkiye’nin neredeyse her bir tarafında kendine has sebze, meyve, bitki yetiştirilirken bu ürün ağaçların gövdesinden elde ediliyor. Oldukça zahmetli bir toplama aşamasından sonra satılan bu şifa deposu özellikle de mideye ve yanığa iyi geliyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

İzmir’in Çeşme ilçesinde üretilen coğrafi işaretli Çeşme damla sakızının hasat süreci ve üretim hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. Sakız reçinesinin tıbbi ve ekonomik değerinin artması amacıyla yapılacak çalışmalarla, yıllık üretimin 5-6 ton seviyelerine çıkarılması hedefleniyor. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, bu hedefe ulaşmak için kapsamlı bir strateji belirlediklerini duyurdu.

yeni-proje-1-002.jpg

SAKIZ HASADININ ÖNE ÇIKAN YÖNÜ: GÖVDE HASADI

Sakız ağacından elde edilen reçinenin hasadı, ağacın dallarından değil gövdesinden yapılıyor. Ağaçların gövdesinde yapılan özel çizimlerin ardından reçine toplama işlemi başlıyor. Çizim yapılan ağaçlarda 15 gün içerisinde hasat gerçekleştirilecek.

ÜRETİM HEDEFİ: 5-6 TON SAKIZ REÇİNESİ

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, mevcut durumda yıllık 200-250 kilogram sakız reçinesi hasat edildiğini belirterek, önümüzdeki 5-6 yıl içinde bu miktarın 5-6 ton civarına çıkarılmasını hedeflediklerini açıkladı. Türkiye’nin yıllık damla sakızı ihtiyacının yaklaşık 10 ton olduğunu belirten Şahin, hedeflerine ulaşmak için bölgedeki üretim kapasitesini artıracaklarını ifade etti.

yeni-proje-2-001.jpg

BÖLGESEL YAYGINLAŞTIRMA VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ

Şahin, Çeşme, Urla, Karaburun ve Seferihisar ilçelerinde 60 binden fazla sakız ağacının bulunduğunu, bu ağacın yaygınlaştırılması için çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük sakız parselinin oluşturulduğunu ve yavru vatan Kıbrıs’a da yaklaşık 2 bin fidan gönderildiğini belirtti.

yeni-proje-004.jpg

KOOPERATİFLER VE YEREL DİNAMİKLERLE İŞ BİRLİĞİ

Sakız üretiminin artırılması amacıyla kooperatifler ve yerel dinamiklerle iş birliği yapıldığına dikkat çeken Şahin, bu hamlelerin üretimin kalitesini ve miktarını artıracağını vurguladı.

Çeşme damla sakızı, tıbbi kullanımının yanı sıra gastronomi ve kozmetik sektörlerinde de geniş bir yelpazede yer buluyor. Sakız reçinesinin kullanıldığı ürünlerin sayısı 360’a kadar çıkıyor. Bu kapsamlı kullanım alanı, üretimin artmasıyla birlikte daha da genişleyecek gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN