Yeni bir araştırmaya göre; 2050 yılına kadar erkeklerde kanser vakalarının yüzde 84, kansere bağlı ölümlerin ise yüzde 93 artacağı öngörülüyor. Uzmanlar, erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirterek erkekleri gerekli test ve taramaları yaptırmaları konusunda uyarıyor.
Amerikan Kanser Derneği’nin "Kanser" adlı bilimsel dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, 2022'den 2050'ye kadar erkeklerde kanser vakaları yüzde 84, kansere bağlı ölümler ise yüzde 93 oranında artış gösterecek.
ERKEKLERİN KANSERE YAKALANMA RİSKİ KADINLARDAN FAZLA
Erkeklerin kadınlara oranla kansere yakalanma riskinin yüzde 43 daha fazla olduğu bilinse de bu farkın nedeni, erkeklerin kansere yol açabilen risk faktörlerine kadınlardan daha fazla maruz kalmasıyla açıklanıyor.
Sigara ve alkol tüketimi, iş yerlerindeki kanserojen maddelere maruz kalma oranının yüksekliği ve erken teşhis konusundaki ihmalkarlık, erkeklerin kansere yakalanma riskini kadınlardan daha yüksek hale getiriyor.
EN SIK GÖRÜLEN YİNE AKCİĞER KANSERİ
2050 yılına gelindiğinde en sık görülen kanser türü ise yine akciğer kanseri olacak. Uzmanlar, kansere karşı savaşta en önemli adımın erken teşhis olduğunu vurgularken, özellikle ileri yaşlardaki erkeklerin gerekli test ve taramaları ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Öte yandan; uzmanlar, sigara içmeyenlerin içerenlere oranlar kansere yakalanma riskinin oldukça düşük olduğunun altını çiziyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu yıl yayımlanan başka bir araştırma da, 2050'ye kadar dünya çapında kanser vakalarının yüzde 77 artacağını öngörmüştü. DSÖ, bu artışı nüfusun yaşlanması, hava kirliliği, tütün ürünleri ve alkol kullanımı ile obezite gibi faktörlere bağlamıştı.