Bu yiyecekler adeta ölüm makinesi! 5 milyar insanı tehlikeye atıyor: DSÖ acil uyardı

Bu yiyecekler adeta ölüm makinesi! 5 milyar insanı tehlikeye atıyor: DSÖ acil uyardı

Kolay olsun diye bunları tüketiyorsanız dikkat! Yoğun yaşam temposunda zaman kazanayım derken sağlığınızdan olmayın! Dünya Sağlık Örgütü uyardı! Bu yiyecekler adeta ölüm makinesi...

Yoğun yaşam temposunda zaman kazanmak için tüketimi kolay olan gıdalara yönelim arttı. Hazır yiyecekler, paket yağlar, paket gıdalar ve daha birçok çeşit gıda aslında sağlık için büyük bir risk taşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 5 milyar insanın gıda güvenliği nedeniyle ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

GIDA GÜVENLİĞİ KRİZİ

DSÖ'nün yayımladığı son rapora göre, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan bireyler, kontamine olmuş gıdalar ve hijyenik olmayan üretim koşulları nedeniyle tehlikede. Yetersiz gıda denetimleri, kötü hijyen uygulamaları ve zararlı maddelerle kirlenmiş gıdalar, bu risklerin başlıca sebeplerini oluşturuyor. Gıda kaynaklı hastalıkların başlıca nedenleri arasında bakteriler, virüsler ve parazitler yer alıyor.

DSÖ TÜKETİMİ KONUSUNDA UYARDI

Uzak durulması gereken 8 ultra işlenmiş gıda

Sağlığımızı korumak ve hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmek için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz büyük önem taşıyor.

DSÖ, sağlıklı beslenme için bazı besin ve katkı maddelerinden uzak durulmasını önerdi. Bunlar arasında:

  • Hidrojenize Yağlar ve Trans Yağlar: Endüstriyel işletmelerde sıklıkla kullanılan bu yağlar, kalp hastalıkları ve ölüm riskini artırabilir. DSÖ, bu yağların kullanımının tamamen bırakılmasını öneriyor.

  • Kızartmalar: Restoranlarda kullanılan eski kızartma yağları, besinleri zararlı hale getirebilir. Sağlıklı kızartmalar, az miktarda zeytinyağı ile yapılmalı ve un kullanılmamalıdır.

  • Beyaz Şeker: Rafine beyaz şeker, besin değeri olmayan bir madde olup, aşırı tüketimi karaciğeri zorlayabilir. Şeker tüketiminin azaltılması gerektiği belirtiliyor.

  • Yapay Tatlandırıcılar: Asesülfam potasyum, monosodyum glutamat ve aspartam gibi tatlandırıcılar, sağlık riskleri taşıyabilir. Bu maddeler yerine doğal tatlandırıcılar tercih edilmelidir.

  • Paketli Gıdalar: Paketli gıdalarda bulunan zararlı katkı maddeleri, sağlık risklerini artırabilir. Özellikle cipslerdeki monosodyum glutamat (MSG) gibi maddelere dikkat edilmelidir.

  • Margarin: Trans yağlar ve zararlı katkı maddeleri içeren margarin yerine doğal bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

  • Diğer Zararlı Katkı Maddeleri: Yüksek fruktozlu mısır şurubu, yapay aroma ve renklendiriciler gibi maddeler, sağlık açısından tehlikeli konumda.

  • Bulyon: MSG içeren bulyonlar, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN