Karpuz böyle görünüyorsa sakın yemeyin! Bu karpuzlar tehlike saçıyor: Beyni bitiriyor kansere neden oluyor

Karpuz böyle görünüyorsa sakın yemeyin! Bu karpuzlar tehlike saçıyor: Beyni bitiriyor kansere neden oluyor

Yaz mevsiminin vazgeçilmezini tüketirken dikkat! Karpuz böyle görünüyorsa sakın yemeyin! Görüntüsünü aldanmayın, bu karpuzlar tehlike saçıyor! Olgun görüntüsü ve rengiyle kandırıyor. Beyni bitiriyor kansere neden oluyor...

Yaz mevsiminin en sevilen ve en çok tercih edilen meyvelerinden biri olan karpuz, sofralarda yerini almaya başladı. Ancak lezzetli bir karpuz bulmak her zaman kolay olmayabilir. En lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzu seçerken nelere dikkat edilmeli? Karpuzun iyisi ve kötüsü nasıl anlaşılır?

KARPUZDA ÇATLAKLAR: TEHLİKE HABERCİSİ

Karpuzun içindeki çatlaklar, forchlorfenuron adlı büyümeyi artırıcı kimyasalın kullanıldığının bir işareti olabilir. Forchlorfenuron, ABD gibi bazı ülkelerde kullanımı onaylanmış bir hormon maddesidir. Ancak, bazı sağlık uzmanları ve çevreciler, bu kimyasalın sanıldığı kadar masum olmadığını, kanseri tetikleyebileceğini ve beyin sağlığına zarar verebileceğini iddia etmektedir.

resim-2024-06-25-153902812.png

FORCHLORFENURON VE SAĞLIK RİSKLERİ

ABD Gıda Dairesi (FDA) forchlorfenuron kullanımının insan ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını belirtse de sivil kuruluşlar bu kimyasalın tehlikeli olduğunu savunuyor. Hormon karşıtları, bu kimyasalın nörotoksin özelliklere sahip olduğunu ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

FORCHLORFENURON NEDİR VE NASIL ANLAŞILIR?

Forchlorfenuron, meyvelerin büyümesini hızlandıran bir hormondur. Bu hormon kullanıldığında karpuzlar daha hızlı büyür ve içlerinde belirgin çatlaklar oluşur. Ayrıca bu kimyasal, meyvenin doğal aromasını tam olarak geliştiremeden olgunlaşmasına sebep olur. Bu da karpuzun yavan bir tat vermesine neden olabilir.

resim-2024-06-25-153930371.png​​​​​​​

Karpuzun içinde görülen çatlaklar, forchlorfenuron kullanımının en belirgin işaretlerinden biridir. Eğer karpuzda bu tür çatlaklar varsa ve karpuz, ısırıldığında yavan bir tat veriyorsa, büyük olasılıkla büyüme hormonuna maruz kalmıştır. Zamanından önce olgunlaşan bu meyveler, yeterli aroma ve su oranını da geliştiremezler.

Forchlorfenuron kullanılan karpuzlar, normalden daha canlı ve olgun görünebilirler. Ancak içlerinde sevdiğimiz kırmızı renk tam olarak oluşmamış olabilir ve beyaza çalan bir kırmızı ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, bu hormonun etkisiyle karpuzun çekirdekleri alışık olduğumuz siyah renkten çok uzaktır. Hormonlu karpuzlarda siyah ve kalın çekirdekler yerine beyaz ve ince çekirdekler görülür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN