Yapay zeka tespit etti, Ticaret Bakanlığı rekor ceza kesti! Influencer'lara örtülü reklam nedeniyle sıkı denetim

Yapay zeka tespit etti, Ticaret Bakanlığı rekor ceza kesti! Influencer'lara örtülü reklam nedeniyle sıkı denetim

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yapılan influencer reklamlarını sıkı denetim altına aldı. Geçtiğimiz yıl 5, 2024'ün ilk yarısında ise 11 influencer'a toplamda 6 milyon 388 bin 802 TL idari para cezası uygulandı. İşte detaylar...

Influencer'ların (sosyal medya etkileyicileri) faaliyetlerini denetlemek amacıyla 2022 Mart ayında Ticaret Bakanlığı'nın başlattığı 'Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi', reklam içeriklerinin mevzuata uygunluğunu sağlamak adına kritik bir rol üstleniyor. Bu proje sayesinde, influencer'ların reklam olduğunu açıkça belirtmediği paylaşımların oranı yüzde 57'den yüzde 11'e düştü.

ÖRTÜLÜ REKLAM YAPANLAR YAKIN TAKİPTE

Donanımhaber'de yer alan habere göre, Reklam Kurulu'nun analizleri, sosyal medya kullanıcılarının reklamların farkındalığı konusunda daha bilinçli hale gelmesiyle, bu konudaki şikayetlerin ve başvuruların artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar tarafından incelenen şikayetler, başvuru şartlarına uygun görüldüğünde değerlendirmeye alınıyor ve gerekli durumlarda idari yaptırımlar uygulanıyor.

2024 yılının ilk 6 ayında 39 sosyal medya hesabına durdurma cezası, 11 hesaba ise durdurma ve idari para cezası verildi. Reklamların mevzuata aykırılığı, takipçi sayısı, paylaşımların etkisi ve elde edilen ekonomik kazanç gibi unsurlar göz önünde bulundurularak cezalar belirlendi. Bu cezalar, influencer'ların haksız ve yanıltıcı reklamlar yapmalarını engellemeyi amaçlıyor.

ÖRTÜLÜ REKLAMIN CEZASI 550 BİN TL

Geçen yıl için mevzuata aykırı reklam yapan bir influencer hakkında uygulanan idari para cezası 347 bin 128 TL iken bu tutar enflasyon etkisiyle 2024'te 550 bin 59 TL'ye yükseldi. 2023'te toplam 77 sosyal medya hesabına idari yaptırım uygulanırken bu rakam 2024'ün ilk yarısında 50'ye ulaştı.

Ayrıca bir markanın reklamının örtülü şekilde yapıldığı ya da sağlık beyanı içeren ifadelerin olması, klinik, hastane, doktor gibi sağlık hizmetlerine yönlendirmesi, reklamı yasak ürünlerin tanıtımının yapılması, kozmetik ürün tanımını aşan ifadelerin kullanılması, takviye edici gıda reklamında mevzuata aykırı ifadelerin yer alması gibi gerekçelerle de bazı influencer'lara idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN