Hannibal’ın 2 bin yıllık sırrı at dışkısıyla çözüldü

Hannibal’ın 2 bin yıllık sırrı at dışkısıyla çözüldü

İtalya’da bulunan 2 bin yıllık at dışkısı, Hannibal’ın, Roma’yı yenilgiye uğrattığı dahiyane taktiğe ışık tuttu.

Bilim insanları, Kartacalı Hannibal Barca’nın İkinci Pön Savaşı’nda Roma ordusuna yaptığı baskının gizemini çözme konusunda önemli bulgulara ulaştı. Tarihin en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul edilen Hannibal, aralarında atlar ve fillerin de bulunduğu 40 bin kişilik ordusunu İspanya’dan Fransa’ya geçirmiş ve ardından karla kaplı Alp Dağları üzerinden İtalyan Yarımadası’na çıkarmış, böylece denizden gelmesini bekleyen Roma ordusunu şaşkına uğratmıştı. Savaşın devamında Hannibal, düzenini bozarak kendisini takip etmek zorunda kalan Roma ordusunu pusuya düşürerek kılıçtan geçirmişti.

Hannibal’ın, tarihin en büyük askeri başarılarından biri olarak görülen bu operasyonda tam olarak hangi güzergahı izlediğiyse iki bin yıldır bir tartışma konusu. Kanada’daki York Üniversitesi’nden araştırmacılar, İtalya’nın Col de la Traversette dağları çevresinde buldukları at dışkısı kalıntılarıyla bu konuyu aydınlatmaya yaklaştıklarını düşünüyor.

ROMA’NIN EN BÜYÜK DÜŞMANI

MÖ 247-MÖ 183 yılları arasında yaşayan Kartacalı devlet adamı Hannibal, tarihin en büyük komutanlarından biri olarak bilinir. İkinci Pön Savaşı’nda Roma’ya karşı başarılarıyla prestij kazanan Hannibal, ülke içinde fazla güçlenmesi nedeniyle Kartaca Senatosu tarafından desteklenmedi. Bunun üzerine sürgüne giden Hannibal, Gebze’de hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN